LOVITURĂ cruntă pentru CFR. Drumul spre mare este mai ieftin cu aproape 40%

| 04 aug, 2014

Tren privat. La 1 august trenul Hyperion, construit de compania Softronic la Craiova, a efectuat prima cursă Craiova-Bucureşti-Constanţa. Preţul unui bilet este mai mic cu aproape 40% decât cel practicat de CFR.

Tran privat. După ce RegioTrans din Braşov a spart monopolul CFR pe cursa Bucureşti-Constanţa, în sezonul estival, practicând tarife mult mai scăzute, o nouă companie vine cu preţuri şi mai mici. Softronic, constructorul trenului Hyperion, a efectuat în dimineaţa de 1 august prima cursa Craiova-Bucureşti-Constanţa.

Preţul unui bilet Bucureşti-Constanţa este de 40 de lei iar timpul parcurs este de două ore şi zece minute. La CFR, tariful este de 62 de lei, în timp ce RegioTrans cere 45 de lei, însă distanţă este parcursă în 2 ore şi 45 de minute.

Singurele bilete ieftine ale CFR, pe ruta Bucureşti-Constanţa, sunt la cele două trenuri de noapte, 30 de lei.

Trenul Hyperion a fost realizat de firma Softronic prin intermediul unui proiect cu finanţare europeană.

Tren de mare viteză. 'Toată partea de cercetare-dezvoltare, adică partea de execuţie şi încercările pentru validarea execuţiei au fost realizate prin acest proiect. Mai mult decât atât s-a făcut şi pregătirea de fabricaţie, inclusiv dotarea cu utilaje noi de înaltă performanţă (...). Toate cheltuielile legate de fabricarea prototipului, care se ridică la circa 5 milioane de lei, aparţin, însă, firmei Softronic. Proiectul, care a constat în partea de cercetare şi partea de punere în fabricaţie, inclusiv dotarea cu utilaje, a costat peste 10,2 milioane lei, din care contribuţia Softronic a fost de peste 6,2 milioane lei. Proiectul a durat doi ani şi jumătate, din ianuarie 2012, şi s-a finalizat în urmă cu două săptămâni', a declarat Radu Zlatian, consultant în cadrul Softronic.

Citeşte şi: Și România poate face trenuri de mare viteză

Potrivit sursei citate, trenul este considerat un succes, iar viabilitatea produsului este demonstrată şi de faptul că acesta are avizele pentru a putea rula pe căile ferate europene. Toate componentele principale - osii, roţi, motoare, reductoare, convertizoare etc. au fost importate de la firme de prestigiu din Europa, iar în continuare, urmează ca o parte din aceste componente să fie asimilate prin forţe proprii la nivelul firmei Softronic sau cu ajutorul unor colaboratori. 'Avem un program pentru acest lucru şi sperăm să ajungem la un nivel de integrare destul de mare sau foarte apropiat de ceea ce înseamnă capabilitatea noastră tehnică şi tehnologică din acest moment. Gradul de asimilare al locomotivelor fabricate de noi se apropie de 80%, deci 80% din locomotive se fabrică în Softronic', a mai afirmat Radu Zlatian.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ