Trenul Hyperion, pe ruta Craiova-București-Constanța, circulă de la 1 august și face 6 ore până pe litoral

| 30 iul, 2014

Trenul Hyperion, fabricat la Craiova de firma Softronic, va circula, de la 1 august până la 13 septembrie, pe ruta Craiova-Bucureşti-Constanţa şi retur, biletele putându-se procura la urcare.

Radu Zlatian, consultant în cadrul Softronic, a declarat ,miercuri, că din punct de vedere al costurilor, preţul unui bilet Craiova-Bucureşti este 40 lei, un bilet Bucureşti-Constanţa costă 40 de lei, iar un bilet Craiova-Constanţa costă 70 lei. 'Trenul va face aproape 6 ore de la Craiova la Constanţa, iar doritorii unui week-end la mare pot avea o deplasare rapidă şi comodă. Plecările din Craiova sunt la 5,30 în fiecare zi, iar din Constanţa la 14,20 în fiecare zi. În pofida celor şase ore de călătorie, confortul este ridicat', a spus Zlatian.

Acesta a mai declarat că trenul este omologat intern, a trecut toate încercările făcute de Autoritatea Feroviară Română şi a fost pus în funcţiune conform reglementărilor legale, fiind introdus în registrul mijloacelor de transport de călători europene, în acest moment putând rula pe căile ferate europene.

Citește și: Și România poate face trenuri de mare viteză

'Până acum, a fost utilizat pentru demonstraţii şi am reuşit să arătăm că trenul funcţionează bine, că pasagerii sunt mulţumiţi de confort datorită faptului că, din punct de vedere al habitatului, în vagoane au condiţii deosebite, este vorba de nivel redus de zgomote şi vibraţii, aer condiţionat, asigurarea unor prize cu tensiune de 220 V pentru alimentarea unor aparate personale, Wi-Fi gratuit la un cost foarte scăzut. Trenul a circulat pe ruta Craiova-Bucureşti şi 80% au fost locurile ocupate în permanenţă, iar în weekend nu mai erau locuri', a mai afirmat Zlatian.

Trenul Hyperion a fost realizat de firma Softronic prin intermediul unui proiect cu finanţare europeană.

'Toată partea de cercetare-dezvoltare, adică partea de execuţie şi încercările pentru validarea execuţiei au fost realizate prin acest proiect. Mai mult decât atât s-a făcut şi pregătirea de fabricaţie, inclusiv dotarea cu utilaje noi de înaltă performanţă (...). Toate cheltuielile legate de fabricarea prototipului, care se ridică la circa 5 milioane de lei, aparţin, însă, firmei Softronic. Proiectul, care a constat în partea de cercetare şi partea de punere în fabricaţie, inclusiv dotarea cu utilaje, a costat peste 10,2 milioane lei, din care contribuţia Softronic a fost de peste 6,2 milioane lei. Proiectul a durat doi ani şi jumătate, din ianuarie 2012, şi s-a finalizat în urmă cu două săptămâni', a mai afirmat Radu Zlatian.

Potrivit sursei citate, trenul este considerat un succes, iar viabilitatea produsului este demonstrată şi de faptul că acesta are avizele pentru a putea rula pe căile ferate europene. Toate componentele principale - osii, roţi, motoare, reductoare, convertizoare etc. au fost importate de la firme de prestigiu din Europa, iar în continuare, urmează ca o parte din aceste componente să fie asimilate prin forţe proprii la nivelul firmei Softronic sau cu ajutorul unor colaboratori. 'Avem un program pentru acest lucru şi sperăm să ajungem la un nivel de integrare destul de mare sau foarte apropiat de ceea ce înseamnă capabilitatea noastră tehnică şi tehnologică din acest moment. Gradul de asimilare al locomotivelor fabricate de noi se apropie de 80%, deci 80% din locomotive se fabrică în Softronic', a mai afirmat Radu Zlatian.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ