Veste bună pentru craioveni. Parcul Nicolae Romanescu va fi reamenajat

| 04 aug, 2014

Parcul 'Nicolae Romanescu' din Craiova va fi reamenajat printr-un proiect cu finanţare europeană în valoare de 12.598.283 euro. Prin acesta va fi îmbunătăţită infrastructura urbană în curs de degradare din cadrul Parcului, prin reabilitarea a peste 65.000 metri pătraţi de alei carosabile şi pietonale, a 11 poduri, podeţe şi pasarele, a peste 5.500 metri de reţea de alimentare cu apă potabilă, a 2.747 metri de reţea de canalizare, a 8.100 metri reţea de irigaţii - pentru a se putea planta flori şi vor fi amplasaţi 730 stâlpi de iluminat public.

De asemenea, vor fi amplasate şi 99 camere video de supraveghere a zonei.

Proiectantul a propus şi reabilitarea/recondiţionarea cascadelor şi căderilor de apă existente, reabilitarea şi reintegrarea elementelor de mobilier urban: bănci, pubele, stâlpi de iluminat, grupuri sanitare, montarea de fântâni cu apă potabilă cu model specific istoricului obiectivului, precum şi recondiţionarea celor existente, precum şi reabilitarea elementelor tip construcţie existente: casa grădinarului, pavilioane rustice, glorieta, pavilionul-debarcader.

Potrivit documentaţiei de avizare a lucrărilor aprobate de Consiliul Local Craiova, în ultima şedinţă, proiectul denumit 'Amenajarea de parcuri şi grădini în municipiul Craiova - Parcul Nicolae Romanescu' face parte din Planul integrat de Dezvoltare al Polului de Creştere Craiova finanţat prin Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 1 - Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - potenţiali poli de creştere.

Primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu, a afirmat că proiectul trebuie finalizat până la sfârşitul anului 2015, pentru că în caz contrar Uniunea Europeană 'taie' finanţarea municipalităţii.

'Toate proiectele cu finanţare europeană aflate în derulare trebuie finalizate până la sfârşitul anului 2015. Dacă nu sunt gata, Uniunea Europeană ne taie finanţarea, pentru că ei nu mai au voie să semneze niciun fel de document după această dată', a spus Olguţa Vasilescu.

Cunoscutul parc din Craiova a fost proiectat în anul 1.900, de arhitectul francez Edouard Redont, la iniţiativa lui Nicolae Romanescu, primarul Craiovei din acel moment. În 1900, planurile parcului au fost medaliate cu aur la Expoziţia Universală de la Paris (1900). Construcţia a început în 1901 şi a fost finalizată în 1903, suprafaţa totală a parcului fiind de 96 de hectare. Acesta cuprinde, pe lângă plantaţiile ornamentale de arbori şi arbuşti, o întindere de apă de peste 4 hectare, un hipodrom de 20 de hectare, drumuri, alei şi poteci care însumează peste 35 kilometri lungime. De asemenea, parcul este dotat cu un amfiteatru pentru spectacole, o mică grădină zoologică, una dintre cele mai vechi din ţară, inaugurată în anul 1906 şi câteva restaurante.

Este considerat al treilea cel mai mare parc natural din Europa.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
04 aug, 2014
MIRCEA
Sunt foarte mandru ca sunt oltean crescut in Craiova. Ma bucur enorm ca nanii lde la U.E. vor veni si pentru minunatul parc Romanescu, dar sunt tare dezamagit ca avem un primar care nu merita aceasta functie.
Este jalnica si dubioasa primarita Municipiului Craiova.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ