Cum intenționează România să cultive dezvoltarea IMM-urilor

| 19 iul, 2014

Fiind invitat vineri la emisiunea Adevărul Live, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a anunțat că instituția pe care domnia sa o conduce vrea să creeze un vehicul investiţional care să preia pachete minoritare de acţiuni la peste 100 de start-up-uri.

Conform ministrului, proiectul își propune să dezvolte în special ideile inventatorilor români premiaţi în străinătate, accentul fiind pus pe țintirea anumitor domenii care să aducă un plus de valoare economiei românești.

Citește și: Teodorovici: Invenţiile românilor premiate în străinătate vor fi finanţate din economiile pe POSDRU

Din punct de vedere al provenienței resurselor, ministrul a afirmat că baza de finanțare va fi constituită din FONDURI europene dirijate atent de către minister în câteva direcții strategice: „Vă dau câteva exemple, şi se vor lansa până la final de august: cu domnul Jianu lansăm această schemă pentru startup-uri, le dăm 10.000 de euro, undeva la 10 milioane de euro estimăm să fie bugetul call-ului, ca să avem o mie de proiecte. Din care avem pe anumite domenii: pe sănătate, pe turism, pe industrii creative şi pe IT. Am spus noi că astea ar putea fi cam principalele motive. De ce sănătatea? Pentru că sănătatea este un domeniu foarte competitiv. Am citit un lucru extrem de interesant într-un raport: dacă vom scădea cu 1% morbiditatea, putem creşte PIB-ul cu 5% şi investiţiile străine cu 9%. Este incredibil, dar dacă este adevărat putem face o revoluţie în sistem. De asta spun că este un sistem foarte important, partea de sănătate. Deci cele patru sectoare pentru start-up-uri“.

În faza a doua a proiectului, adică după primele şase luni de activitate, vor fi selectate cele mai performante 100 de idei, care vor primi o rundă adiţională de finanţare în valoare ca va varia între între 30.000 şi 50.000 de euro pentru ca acea idee efectiv să se dezvolte mai departe. De asemenea, ministrul Fondurilor Europene a adăugat că va căuta soluții ca anumite companii de stat interesate să poată INVESTI mai departe în anumite întreprinderi susținute de această schemă, asigurând astfel resursele pentru dezvoltare. În final, vehiculul investițional construit de minister ar trebui să funcționeze după acest model, introducând în schemă noi companii și idei inovatoare.

Citește și: Teodorovici: Peste trei miliarde de euro pentru IMM-uri în perioada de programare 2014-2020

Propunerea lui Eugen Teodorovici reprezintă în primul rând o oportunitatea extrem de mare pentru România. Alegerea firmelor care vor fi susținute pe baza unor criterii foarte clare legate de domeniilor și ideile propuse de acestea va asigura că banii accesaţi de la UE vor fi cheltuiți pentru idei premiate deja în străinătate şi pentru aplicarea lor în România. Pe de altă parte, domeniile unde ministerul intenționează să aloce BANI constituie zone în care este nevoie de finanțare și de pe urma cărora România ar putea avea mult de câștigat.

De asemenea, un alt punct forte al propunerii este reprezentat de modul în care se va realiza finanțarea în sine, miza fiind de a realiza un sistem evolutiv, în care firmele care performează vor fi susținute constant și în care idei nou apărute vor putea intra cu ușurință. Cu alte cuvinte, nu vorbim despre o inițiativă punctuală a Ministerului Fondurilor Europene, ci de un proiect concret de INVESTIȚII în care se pune accentul pe ideea de continuitate.

Toate aceste elemente fac ca proiectul care va fi demarat de ministrul Teodorovici să se deosebească complet de tot ceea ce s-a încercat până în prezent, prin eficiență și viziune integrată. În final, această inițiativă salutară ar putea reprezenta mâna de ajutor de care IMM-urile ce își propun să aducă inovații în domeniile în care activează aveau nevoie de atâta timp, dar pe care fostele guvernări nu au considerat că trebuie să o dea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ