FONDURI UE. Un nou record în domeniul fondurilor UE

| 08 iul, 2014

FONDURI UE. Sfârşitul lunii iunie a adus o nouă veste bună pentru români din partea Ministerului Fondurilor Europene care a anunţat atragerea a 1,7 miliarde de euro bani europeni în acest an şi creşterea ratei absorbţiei fondurilor europene la peste 36%.

FONDURI UE. Conform datelor publicate de Ministerul Fondurilor Europene, rata de absorbţie a fondurilor europene a ajuns la sfârşitul lunii iunie la 36,03%, în creştere cu 0,67 procente faţă de nivelul înregistrat la 6 iunie. Până la 30 iunie suma totală primită de la Comisia Europeană a fost de 8,90 miliarde euro, reprezentând 46,33% din alocarea UE pentru perioada 2007-2013. Din aceste fonduri, plățile intermediare rambursate însumează 6,793 miliarde euro, ceea ce reprezintă 35,36% din alocarea UE 2007-2013.


CITEŞTE ŞI: Ponta: Adrian Sârbu a fost la mine în birou şi mi-a spus să-i opresc nişte controale de la ANAF

 

Potrivit Ministerului Fondurilor Europene, pentru cele şapte programe operaţionale din exerciţiul bugetar 2007-2013 al UE au fost depuse 43.155 proiecte, în valoare totală de aproximativ 73,6 miliarde de euro. Din totalul proiectelor depuse au fost aprobate 16.977 ce au ca valoare totală 36,4 miliarde euro.

CITEŞTE ŞI: Victor Ponta: Dan Voiculescu nu mai este un partener politic

Primele şase luni ale acestui an marchează un record pentru absorbţia fondurilor europene, ţara noastră atrăgând în această perioadă 1,7 miliarde de euro. Această perfomanţă vine pe fondul menţinerii trendului ridicat al absorbţiei fondurilor europene înregistrat începând cu luna mai a anului 2012 când Victor Ponta a fost desemnat premier. Totodată, trebuie menţionat că, în acest an, executivul a înregistrat o performanţă demnă de remarcat. Mai exact, în a doua parte a lunii februarie România a primit într-o singură zi de la UE peste 830 milioane de euro, ceea ce reprezintă un record absolut în materie. Tot în aceeaşi lună, România a mai încasat încă 304,6 milioane de euro de la Comisia Europeană, fapt care a făcut ca numai în februarie suma totală rambursată ţării noastre să ajungă la 1,13 miliarde de euro.

CITEŞTE ŞI: Victor Ponta, în The Times: Marea Britanie riscă să îşi facă reputaţia unei ţări "împotriva a orice"

În comparaţie cu alte ţări, România are un grad relativ scăzut al atragerii banilor europeni, consecinţă a guvernărilor de dreapta dezastruoase din perioada 2007-2012. Acestea au reuşit „performanţa” de a atrage doar 8,53% din suma totală alocată ţării noastre. Mai mult, ca urmare a fraudelor comise în administrarea fondurilor de către guvernele conduse de Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu, Comisia Europeană a suspendat finanţarea pe mai multe axe. Preluarea guvernării de către un cabinet condus de către Victor Ponta în luna mai a anului 2012 a reprezentat o schimbare în privinţa absorbţiei fondurilor europene. Iniţial, executivul a obţinut deblocarea fondurilor de la Comisia Europeană ca urmare a eforturilor întreprinse în implementarea unor măsuri de prevenire a fraudelor. Totodată, având în vedere decalajele pe care le avea ţara noastră în atragerea de bani europeni, guvernul condus de Victor Ponta a reuşit să obţină din partea Comisiei Europene o prelungure cu 3 ani a perioadei în care România poate accesa banii proveniţi din exerciţiul bugetar 2007-2013.

CITESTE ŞI: Ce nu înțeleg băsiștii – președintele nu este judecător sau procuror, chiar dacă Băsescu crede altfel

În numai doi ani de mandat cabinetele conduse de Victor Ponta au reuşit să absoarbă de peste patru ori mai multe fonduri europene decât toate guvernele de dreapta la un loc în cei 5 ani şi jumătate cât s-au aflat la guvernare. Totodată, având în vedere că executivul continuă şi în acest an ritmul accelerat de absorbţie a banilor europeni nu este exclus ca până la finalul anului 2015, guvernul să depăşească ţinta de 80%.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
08 iul, 2014
ferenczy stefanita
este o veste buna pentru Dl.Ghita...
fostele dumnealui firme de IT o sa castige toate licitatiile..
o sa fie record UE
probabil,la noi o sa fie record de N.U.E. sau ,sa ma scuze Pop,chiar M.U.E

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ