UE vrea acces ”garantat” la gazele naturale şi ţiţeiul din SUA

| 09 iul, 2014

Uniunea Europeană vrea ca SUA să elimine restricțiile la exporturile de gaze naturale și țiței, ca parte a negocierilor comerciale în desfășurare, relevă un document al Comisiei Europene ajuns în posesia Washington Post și citat de EUobserver.

Documentul de strategie ale Executivului UE cere “un angajament obligatoriu care să garanteze exportul liber de resurse de țiței și gaze naturale”.

Negociatorii UE și SUA vor avea săptămâna viitoare, la Bruxelles, cea de-a șasea rundă de discuții privind Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP), despre care oficialii susțin că ar putea valora 100 de miliarde de euro pe an, echivalent cu un plus de 0,5% la PIB-ul UE.

Deși acest acord comercial, pe care negociatorii speră să-l finalizeze în 2015, va elimina probabil majoritatea barierelor tarifare încă în vigoare între cele două părți, valoarea reală înțelegerii va consta în armonizarea reglementărilor și în schimbul de materii prime.

Includerea în acord a unui capitol privind energia este o prioritate cheie a oficialilor UE. Documentul ajuns în presă susțină că “nu ar trebui să fie dificil de introdus un capitol cu reguli privind comerțul și investițiile în energie și materii prime”.

În fruntea solicitărilor UE se află cea ca Washingtonul să renunțe la cerința sa de a analiza dacă exporturile sunt de interes public înainte de a aproba orice vânzări către străinătate, “transformând orice procedură obligatorie și ne-automată privind licențele de export într-un proces prin care licențele pentru exporturile către UE sunt oferite automat și rapid”.

UE vrea să-și reducă dependența de importurile de gaze naturale și țiței din Rusia, în special în contextul actualei crizei din Ucraina. Blocul comunitar și-a exprimat de asemenea de mult dorința de a avea acces mai ușor la resursele mari de gaze naturale și țiței din SUA determinate de explozia recentă a exploatărilor de gaze și țiței de șist.

Mai multe țări din UE au depozite importante de gaze de șist pe teritoriul lor, dar majoritatea au fost până acum reticente în a le exploata, din cauza îngrijorărilor privind efectele asupra mediului ale tehnicii de fracturare hidraulică prin care se extrag combustibilii fosili.

“Actuala criză din Ucraina confirmă situația delicată cu care se confruntă UE în ceea ce privește dependența energetică”, notează documentul.

Însă exporturile de gaze naturale ar putea duce la creșterea prețurilor pentru americanii de rând și companii, care au beneficiat de o scădere cu 50% a prețurilor la energie în ultimii cinci ani, iar negociatorii americani au refuzat până acum să renunțe la restricții.

Documentul Comisiei Europene recunoaște reticența Washingtonului, admițând că “SUA au ezitat să discute o soluție pentru restricțiile privind exporturile americane de gaze naturale și țiței în cadrul TTIP”.

“Nu am observat decât o deschidere limitată din partea SUA. Lipsește încă un acord clar de a discuta un capitol comprehensiv despre energie și materii prime”, se mai menționează în document.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ