Preţul gazelor de import va scădea cu peste 10% în perioada iulie - septembrie

| 10 iul, 2014

Preţul la care România va importa gaze în perioada iulie - septembrie 2014 va fi de 340 de dolari pe mia de metri cubi, cu 10,5% mai mic decât în ultimele trei luni, potrivit estimărilor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.

Astfel, într-un document privind evaluarea costului gazelor pentru perioada următoare, se arată că în trimestrul al treilea din acest an vom importa gaze la un preţ de 340 de dolari pe mia de metri cubi, faţă de un preţ de 380 de dolari pe mia de metri cubi, cât au costat gazele externe în perioada aprilie - iunie.

"Preţul mediu de import considerat în calcul de către ANRE, pentru perioada iulie - septembrie 2014, este de 340 USD/1000 mc, respectiv 32,23 USD/MWh (calculat la o putere calorifică superioară de 10,55 MWh/1000 mc). Pentru evaluarea costului gazelor naturale din import a fost luat în calcul cursul de schimb valabil în data de 24 iunie 2014, respectiv 3,2374 lei/USD, rezultând astfel un preţ al gazelor naturale din import, inclus în calcul, de 104,33 lei/MWh", se arată în document.

Pe de altă parte, preţul gazelor de producţie internă pentru clienţii casnici şi producătorii de energie termică este de 53,30 lei/MWh, în creştere de la 51,80 lei pe MWh (2,8%).

Totodată, costul de transport al gazelor a fost evaluat la 16,30 lei/MWh pentru perioada iulie - septembrie 2014, cu 20% mai mult faţă de 13,5 lei pe MWh, cât a fost în intervalul aprilie - iunie 2014.

În final, costul mediu al amestecului de gaze naturale din intern şi din import la intrarea în sistemul de distribuţie, inclusiv serviciile de înmagazinare şi de transport, pentru clienţii casnici, va fi în următoarele trei luni de 70,62 lei pe MWh, în creştere cu 4,3% faţă de perioada aprilie - iunie, când a fost 67,68 lei pe MWh.

Preţul gazelor pentru populaţie a crescut cu 2,5% de la 1 iulie, iar cel pentru consumatorii industriali s-a majorat cu 1,5%, a anunţat Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

''Prudenţial, am decis să creştem ponderea gazelor de import în luna iulie, având în vedere conflictul dintre Rusia şi Ucraina, astfel că vom ajunge la un import de 10% din consum, în special pentru a depozita aceste gaze şi a întări siguranţa în aprovizionare. Acest lucru va însemna o scumpire de 1,5% pentru consumatorii industriali care plătesc preţuri reglementate şi de 2,5% pentru consumatorii casnici'', a explicat Havrileţ.

El a precizat că, potrivit calendarului de liberalizare a pieţei gazelor stabilit în 2012, preţul pentru populaţie ar fi trebuit majorat cu 3%, însă scumpirea va fi mai mică în urma modificării condiţiilor din piaţă.

''Calendarul de liberalizare prevedea, pentru tot anul, o scumpire de 10%, însă majorarea de preţ pentru gazele livrate populaţiei nu va fi mai mare de 7-8%'', a adăugat Havrileţ.

Potrivit calendarului de liberalizare agreat de Guvern cu FMI în 2012, preţul gazelor pentru consumatorii casnici va fi liberalizat în totalitate la 31 decembrie 2018.

Pentru consumatorii industriali, calendarul prevede liberalizarea totală la 31 decembrie 2014.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ