Fonduri europene – analiștii văd corect, nu şi politrucii

| 14 iul, 2014

Fonduri europene. 2,88 miliarde de euro au intrat în România de la Uniunea Europeană în anul 2013, iar specialiştii susțin că progresul înregistrat de ţara noastră se va accelera şi mai mult anul acesta, rata de absorbție urmând să sară de 55%.

Fonduri europene. Un studiu efectuat de KPMG, una dintre cele mai mari companii de consultanță și audit la nivel internațional, apreciază rezultatele bune din ultima perioadă ale României la capitolul absorbției banilor europeni. Valoarea fondurilor rambursate în 2013 depăşeşte 2,88 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o sumă mai mare decât cea încasată de țara noastră în toţi anii din perioada 2007-2012.

Citeşte şi: FONDURI UE. Un nou record în domeniul fondurilor UE

Florin Bănăţeanu, director în cadrul companiei, a comentat pozitiv schimbările efectuate de Guvern în procedurile şi metodologia de implementare a programelor finanțate de UE, fapt care ar urma să aducă României în anul în curs, pentru prima dată de la momentul aderării, o rată a rambursării de 55%.

Fonduri europene. “România a progresat de la o rată de plată de 12% în 2012 la 34% anul trecut, ceea ce este foarte mulţumitor ţinând cont de moşternirea pe care am avut-o până la sfârşitul lui 2012”, a afirmat Bănăţeanu, într-un interviu despre studiul efectuat de KPMG.

Bănăţeanu a lăudat îmbunătăţirile produse după apariţia Ministerului Fondurilor Europene, a cărui conducere a adoptat măsurile corecte, contribuind semnificativ la rezultatele mai bune din ultimii doi ani. Potrivit acestuia, abia acum, după 7 ani de la alăturarea la UE, România s-a aliniat la standardele europene din punctul de vedere al gestionării banilor primiți de la Uniune.

Citeşte şi: Întreprinderile sociale – noua soluţie pentru incluziune socială

Fonduri europene. În mod ironic, cei care critică situația actuală de la MFE sunt tocmai responsabilii pentru rata de absorbție mică a României de până în 2012. Deputatul PDL Alexandru Nazare, care se arată acum nemulţumit de activitatea Executivului pentru fondurile europene, a fost ministru în guvernul Ungureanu până în mai 2012, atunci când rata de absorbţie se afla la un ruşinos 8,53%.

În zadar cârtește acum domnul Nazare, pentru că cifrele avansate de Comisia Europeană prezintă sec adevărul: de când au fost dați jos de la guvernare cei de la PDL, rata de absorbție a crescut de aproape 5 ori și galopează acum față de cum se târa până în 2012. Poate atunci când rata va trece de 55%, democrat-liberalii vor recunoaște că nu au știut să stimuleze în niciun fel accesarea banilor europeni, iar, în schimb, Guvernul actual chiar face o treabă remarcabilă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ