Întreprinderile sociale – noua soluţie pentru incluziune socială

| 08 iul, 2014

Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb a anunţat, marţi, lansarea de către Guvern a unui program cu finanţare europeană care va crea peste 10.000 de locuri de muncă pentru persoanele defavorizate.

Conform ministrului, programul intitulat „Promovarea incluziunii sociale” este destinat persoanelor vulnerabile şi are un buget de 200 de milioane de euro care este asigurat din fonduri europene. Prin intermediul acestui program se pot crea peste 10.000 de locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități, familiile cu mai mult de doi copii, dar și familiile mono-parentale, femeile în situații de risc, persoanele rome, victimele violenței în familie. Proiectul va presupune înfiinţarea de întreprinderi sociale cu preponderenţă în mediul rural, pe lângă promovarea solidarităţii sociale, unul din obiectivele programului fiind şi reducerea decalajelor dintre mediul urban şi sate.

Persoanele care doresc să înfiinţeze întreprinderi sociale vor primi finanţare prin fonduri europene doar dacă creează minimum patru locuri de muncă. Însă, în cazul în care iniţiatorii înfiinţează două structuri sociale, numărul de locuri de muncă trebuie să fie de minimum 12. Totodată, conform grilei de finanţare, locurile de muncă nou înfiinţate trebuie menținute cel puțin șase luni.

Programul ce vizează creşterea incluziunii sociale reprezintă o măsură guvernamentală ce se află în concordanţă cu angajamentele cabinetelor conduse de Victor Ponta prin care se doreşte promovarea solidarităţii sociale. „Noi am venit la guvernare, și asta vom face cât timp vom sta la guvernare, pe o concepție de societate inclusivă, în care îi premiem și îi felicităm și ne mândrim cu cei foarte buni la școală, cu cei foarte buni din economie, dar nu îi abandonăm pe ceilalți, pe cei care, dintr-un motiv sau altul au rezultate mai slabe, care au nevoie de sprijin și, din punctul meu de vedere, în educație și în sănătate și în economia socială o societate modernă trebuie să aibă grijă de toți membrii săi", a declarat Victor Ponta cu ocazia susţinerii unei conferinţe de prese la Ministerul Muncii.

În cei peste doi ani de mandat, executivele social-democrate au schimbat viziunea guvernării prin orientarea către oameni, astfel încât categoriile sociale vulerabile să beneficieze de dezvoltarea economică, prin creşterea nivelului de trai. Pentru a asigura o redistribuire a beneficiilor rezultatelor economice înregistrate în ultimii doi ani, guvernele conduse de Victor Ponta au implementat o serie de măsuri care să crească nivelul de trai. Astfel, pentru a creşte veniturile populaţiei, cabinetele au efectuat o serie de majorări în etape ale salariului minim pe economie. În doi ani de mandat, executivele conduse de premierul Victor Ponta au reuşit majorarea cu 30% a venitului minim, de la 700 de lei, cât era în luna mai a anului 2012, la 900 de lei în luna iulie a acestui an.

Totodată, având în vedere numărul ridicat al şomerilor tineri, guvernul a iniţiat un program ce vizează angajarea absolvenţilor de studii medii şi superioare prin subvenţionarea de locuri de muncă pentru această categorie socială. Nu în ultimul rând, trebuie menţionat că executivele social-democrate au reîntregit salariile bugetarilor care suferiseră o diminuare cu 25% a veniturilor, a restituit CAS pensionarilor, a indexat pensiile în raport cu inflaţia, a majorat cuantumul ajutoarelor de încălzire şi a crescut salariile profesorilor debutanţi şi a medicilor rezidenţi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
09 iul, 2014
bravos natiune
Asa vor fi creatte alte locuri caldute pt tuterii pontisti, ca de sefi e nevoie oricum... Curat social...
09 iul, 2014
ana maria
as dori informatii despre acest proiect
am 52 de ani,locuiesc intr-o comuna in gorj,meseria mea este de operator calculator dar nu-mi mai gasesc de lucru si as dori sa intru in acest program.V a rog sa-mi raspundeti
09 iul, 2014
George Stoica-Gruia
din succinta descriere ,sigur va calificati pentru acest program
mai trebuie indeplinite 2 conditii:
1.sa votati PSD-ul in toamna la prezidentiale
2.sa aveti multa rabdare , incredere si multa naivitate
Executivele social-democrate au schimbat viziunea guvernării prin orientarea către oameni, astfel încât categoriile sociale vulerabile să beneficieze de dezvoltarea economică, prin creşterea nivelului de trai.
Succes...
09 iul, 2014
Dac Sultanescu
vin alegerile,promisiuni cu duiumul...
ps:ce mai face "Unchiuletul Gruia Stoica",ala ca privatizarea CFR pe gratis?
tot in arest la domicilu?
Dle ,cum reusim noi romanii sa ne batem joc de investitorii seriosi...cu bani facuti din fier vechi ca si Bercea mondialul..

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ