Şova: Absorbţia fondurilor europene va fi anul acesta cam 1,1 miliarde de euro

| 24 iun, 2014

Fonduri europene. Ministrul Transporturilor, Dan Şova, a afirmat, marţi, că până la sfârşitul anului absorbţia fondurilor europene în sectorul transporturilor va fi de circa 1,1 miliarde de euro, iar peste 600 de milioane de euro vor fi pentru autostrăzi.

"Dacă veţi studia evoluţia şi de anul trecut, veţi vedea că absorbţia se face în a doua parte a anului la transporturi, aşa este specificul domeniului. Mai mult, nu se poate vorbi despre absorbţie, pentru că aceste fonduri sunt fonduri pe care le întoarcem de la groapă. Ele trebuiau absorbite în perioada 1 ianuarie 2007 - 31 decembrie 2012. Faptul că astăzi mai discutăm despre ele se datorează numai lui Victor Ponta, care s-a dus să negocieze şi a obţinut facilitatea N+3 pentru România, pe care nu o au decât două state în Uniunea Europeană, pentru că am spus că noi putem. Vă informez că anul trecut a fost absorbţia puţin peste un miliard de euro la POS - T, din care 560 milioane de euro au fost numai la autostrăzi. Anul acesta, va fi cam 1,1 miliarde de euro şi undeva peste 600 şi ceva de milioane de euro pentru autostrăzi. Acestea vor fi cifrele finale la sfârşitul anului. Deja au început să plece cererile. Aşa este specificul la transporturi. În prima parte a anului se lucrează, în a doua jumătate încep decontările', a explicat Şova.

El a adăugat că în 2013 ministerul a absorbit fonduri europene cu 130 de milioane de euro mai mult decât în perioada 1 ianuarie 2007 - 31 decembrie 2012.

'În anul 2013, am absorbit fonduri europene cu 130 de milioane de euro mai mult decât în perioada 1 ianuarie 2007 - 31 decembrie 2012. În şase ani am absorbit 430 de milioane de euro, iar în 2013, într-un singur an, am absorbit 569 milioane de euro, făcând 148% absorbţie fonduri europene', a arătat Şova, într-o conferinţă de presă în care a anunţat că demisionează de la Ministerul Transporturilor, pentru a se ocupa de campania electorală pentru alegerile prezidenţiale.

Potrivit AM POS-T, până la sfârşitul lunii mai a anului în curs, pentru proiectele finanţate prin POS-T din Fondul European de Dezvoltare Regională a fost înregistrat un grad total de autorizare de 4,93%, iar pentru proiectele finanţate prin Fondul de Coeziune 3,89%.

În acest context, Dan Şova a afirmat că restul de circa 95% va fi atras până la finele anului.

În 2013, CNADNR a înregistrat o absorbţie de 148% a fondurilor europene, fiind atraşi 569 de milioane de euro, faţă de 430 milioane de euro în alocarea financiară 2007 - 2013.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ