Şova: Ministerul Transportului sesizează DIICOT cu privire la executarea scrisorii de garanţie a GFR

| 14 mai, 2014

Ministerul Transporturilor sesisează DIICOT cu privire la executarea scrisorii de garanţie a Grupului Feroviar Român, a declarat ministrul Transporturilor, Dan Şova.

"S-a solicitat executarea scrisorii de garanţie a GFR în favoarea DIICOT Iaşi de către Ministerul Transporturilor prin intermediul EximBank, pentru că numai aşa se putea face la Raiffeisen Austria. Raiffeisen Austria a refuzat executarea scrisorii de garanţie. Motivele de legalitate şi de oportunitate pentru care care Raiffeisen Austria a refuzat executarea scrisorii de garanţie îmi scapă'', a spus Şova, conform Agerpres.

Ministrul a precizat că se va depune o sesizare la DIICOT. ''Ceea ce pot să vă spun este că în cursul zilei de astăzi (miercuri, n.r.) se depune la Parchetul General, la DIICOT o sesizare in rem, împreună cu toate documentele care există în minister, şi există doi metri înălţime de documente în minister în legătură cu această scrisoare, pentru a da procurorilor ocazia să desfăşoare exact ancheta şi să vadă care au fost cauzele şi cine sunt persoanele vinovate de faptul că scrisoarea de garanţie a fost refuzată la plată de către Raiffeisen Austria'', a afirmat Dan Şova.

Acesta susţine că Ministerul Transporturilor şi-a făcut datoria în legătură cu acest subiect. ''Din punct de vedere formal şi al acţiunilor care trebuiau întreprinse, Ministerul Transporturilor şi-a făcut datoria. A cerut în termen legal executarea scrisorii de garanţie. Noi am făcut şi un control, iar rezultatul său va fi pus la dispoziţia DIICOT', a declarat ministrul Dan Şova.

Şova a arătat că s-a pus problema executării scrisorii de garanţie nu din cauza contractului de privatizare a companiei CFR Marfă, ci la solicitarea DIICOT Iaşi. 'Solicitarea DIICOT Iaşi este o solicitare legală, a cărei oportunitate sau legalitate nu se pune în discuţie de către Ministerul Transporturilor', a arătat Dan Şova.

Garanţia de 10 milioane de euro depusă de Grup Feroviar Român pentru participarea la licitaţia pentru privatizarea CFR Marfă nu a fost executată, pentru că beneficiarul nu a îndeplinit condiţiile necesare executării decât după expirarea acesteia, au declarat reprezentanţii Raiffeisen Bank International (RBI).

'RBI nu a plătit suma depusă drept garanţie pentru că beneficiarul (Ministerul Transporturilor - n. r.) nu a îndeplinit condiţiile necesare în acest sens, acestea fiind îndeplinite abia după ce garanţia a expirat. Având în vedere condiţiile foarte stricte care guvernează garanţiile bancare, executarea acesteia a trebuit să fie respinsă', susţin reprezentanţii băncii austriece. Ministerul Transporturilor a transmis, marţi, un comunicat de presă, potrivit căruia Raiffeisen Bank a refuzat executarea scrisorii de garanţie, în valoare de 10 milioane de euro, depusă de omul de afaceri Gruia Stoica pentru participarea la licitaţia pentru privatizarea CFR Marfă, deşi Eximbank a întreprins toate demersurile legale, cu respectarea integrală a tuturor condiţiilor impuse. GFR a depus o garanţie de 10 milioane de euro şi un avans de 20 milioane de euro într-un cont escrow, reprezentând 10% din valoarea acţiunilor CFR Marfă pe care urma să le preia, iar dacă privatizarea s-ar fi încheiat cu succes GFR trebuia să achite încă 172 milioane de euro.

Tranzacţia nu avea nici avizul Consiliului Concurenţei la acea dată, astfel că procesul a fost declarat eşuat, iar statul român s-a angajat la acel moment să scoată din nou la privatizare CFR Marfă în 2015.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ