Din şmecheriile făcute de liberali la guvernare

| 14 mai, 2014

Alături de eşuarea privatizării CFR Marfă, modul în care Ramona Mănescu a gestionat în calitate de ministru situaţia celor zece milioane de euro garanție depuse de Gruia Stoica vorbeşte de la sine despre incompetenţa ministrului liberal.

Din foarte multe puncte de vedere, gestionarea defectuoasă a privatizării CFR Marfă reprezintă, alături de reforma nerealizată din Sănătate, cel mai mare eşec al miniştrilor liberali din componenţa primelor două guverne conduse de Victor Ponta. În fond, este vorba despre o afacere de sute de milioane de euro, care a provocat inclusiv un scandal apărut săptămâna aceasta legat de garanţia de zece milioane de euro depusă de câştigătorul licitaţiei iniţiale, compania Grup Feroviar Român (GFR).

La 14 octombrie 2013, Ministerul Transporturilor condus de liberala Ramona Mănescu a decis să rezilieze contractul pentru privatizarea CFR Marfă, motivul invocat fiind acela că autorităţile responsabile cu politicile concurenţiale nu şi-au dat acordul. Consiliul Concurenţei nu şi-a prezentat raportul în legătură cu efectele pe care le va avea asupra pieţei transportului feroviar de marfă achiziţionarea CFR Marfă de un concurent privat ca GFR. Cu zece zile înainte de data până la care se putea încheia tranzacţia, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului, a avertizat că analiza ar putea dura până la cinci luni, dar că nu există o obligaţie legală ca graficul de plăţi să fie condiţionat de avizul dat de instituţia pe care o conduce. În schimb, el a adăugat că restul de bani putea fi plătit de GFR independent de publicarea raportului Consiliului Concurenţei, dar că noul proprietar nu putea să administreze efectiv CFR Marfă decât după ce Consiliul îşi publica concluziile.

După ce această privatizare a eşuat, garanţia de zece milioane de euro depusă de Gruia Stoica a devenit rapid subiect de ceartă între omul de afaceri şi statul român. Stoica a pretins aceşti bani imediat după denunţarea contractului, iar pe 28 ianuarie anul curent DIICOT-ul solicita Ministerului Transporturilor să vireze cei 10 milioane de euro către trezorerie, ca masură asiguratorie într-un proces în care era implicat omul de afaceri. Tocmai de aici lucrurile se complică, cererea DIICOT fiind pierdută în hăţişul birocratic din ministerul condus de Ramona Mănescu. Între sosirea cererii DIICOT şi plecarea fostului ministru liberal, mai mulți funcționari de rang înalt de la Transporturi au preferat să demisioneze decât să semneze actele prin care banii lui Gruia Stoica ar fi trebuit să ia drumul trezoreriei. Astfel, la momentul în care Dan Şova a devenit ministru, nu existau proceduri pentru îndeplinirea cererii DIICOT şi, în final, banca la care erau depuşi banii a restituit cele 10 milioane GFR-ului. Deşi în prezent Corpul de Control al Ministrului desfăşoară o anchetă, se pare că eforturile noului ministru au fost de la bun început zădărnicite de fostul secretar de stat Nicuşor Buică, cel care şi-a dat ulterior demisia fără a da vreo explicație.

Alături de eşuarea privatizării CFR Marfă, modul în care Ramona Mănescu a gestionat în calitate de ministru situaţia celor zece milioane de euro vorbeşte de la sine despre incompetenţa ministrului liberal. Indiferent dacă greşelile făcute în cazul CFR Marfă au fost voluntare sau nu, ele sunt expresia nepăsării liberalilor în raport cu problemele statului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
14 mai, 2014
george
Parca numai liberalii au fost si sunt nepasatori fata de problemele tarii...Toate aceste grupuri mafiote,numite "partid" servesc acelorasi interese,respectiv ale lor,in detrimentul celor ale natiunii.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ