Cum îţi poţi turna şeful la Consiliul Concurenţei

| 29 mai, 2014

Angajatii care aduc dovezi ca firmele la care lucreaza incalca legislatia din domeniul concurentei ar putea primi drept recompensa o parte din amenzile pe care le plateste compania, a declarat, joi, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

"O modificare pe care vrem sa o aducem Legii Concurentei este aceasta practica ce am vazut ca functioneaza foarte bine in Ungaria. Salariatii care vin si arata cum angajatorul lor incalca legea primesc o parte din sanctiuni", a precizat Chiritoiu.

Potrivit acestuia, in Romania, pana acum, nu a existat vreo investigatie care sa se finalizeze cu ajutorul angajatilor, insa exista o investigatie in curs de derulare unde angajatii companiei au adus dovezi de incalcare a legii. "Cam asta mi-as dori sa fac, dar vom merge incet cu aceasta procedura, intrucat, pentru o tara cu trecutul Romaniei, o astfel de practica poate parea ciudata", a mai spus Chiritoiu.

El a aratat ca modificarile la Legea Concurentei ar putea fi posibile de la inceputul anului viitor.

Chiritoiu a mai declarat ca firmele care recunosc ca au incalcat legislatia din domeniu concurentei ar putea fi scutite de o parte din amenda, daca va fi modificata Legea Concurentei. "Vrem sa modificam Legea Concurentei, astfel incat firmele care recunosc ca au incalcat legea sa beneficieze de o reducere de pana la 30% din amenda. Vrem sa facem in asa fel incat acest lucru sa fie posibil inainte de finalizarea investigatiei, cand de regula firmele afla ce amenda primesc", a spus Chiritoiu.

El a explicat ca aceasta metoda va fi folosita de firmele care stiu sigur ca exista dovezi care le incrimineaza.

O investigatie a Consiliului Concurentei dureaza, in medie, doi ani. "Trebuie sa gasim o procedura ca firmele sa recunoasca rapid incalcarea legii si sa poata beneficia de reducerea amenzilor, sa nu mai muncim doi ani la etapa de investigatie", a adaugat presedintele Consiliului.

Consiliul Concurentei a aplicat, anul trecut, amenzi in valoare totala de 86,778 milioane de lei, respectiv 19,637 milioane de euro, cu 187% mai mult decat in 2012, potrivit raportului pentru 2013 al institutiei. "Valoarea amenzilor aplicate de Consiliul Concurentei in 2013 a fost de 86.778.562 lei (19.637.602 euro).

Au fost sanctionate 35 de intreprinderi pentru practici anticoncurentiale, o companie pentru nefurnizarea de informatii si o persoana fizica pentru punerea in aplicare a unei concentrari inainte de notificare si autorizarea sa de Consiliul Concurentei", se arata in raport.

Comparativ cu anul 2012, valoarea amenzilor a crescut cu 187%, iar fata de anul 2011 se situeaza la un nivel de 15 ori mai redus. "Nivelul deosebit de ridicat inregistrat la nivelul anului 2011 s-a datorat finalizarii cu amenzi a unor cazuri ce au implicat companii cu o cifra de afaceri foarte mare, precum cartelul de pe piata carburantilor si abuzurile de pozitie dominanta ale Orange si Vodafone", explica oficialii Concurentei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ