Chiriţoiu: Consiliul Concurenţei va da amenzi de 20 de milioane de euro în acest an

| 06 mai, 2014

Consiliul Concurenţei va deschide în acest an circa 20 de noi investigaţii şi estimează că va aplica amenzi în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro, obiectivele fiind comparabile cu cele realizate anul trecut, a declarat marţi preşedintele Consiliului, Bogdan Chiriţoiu.

Anul trecut am deschis 20 de investigaţii noi şi am aplicat amenzi în valoare de 20 de milioane de euro. Pentru acest an vom merge pe aceeaşi linie ca nivel al amenzilor şi al investigaţiilor deschise. Ne propunem să deschidem în jur de 20 de cazuri noi pe an şi vom finaliza în acest an cazuri importante", a spus Chiriţoiu, citat de Agerpres.

Chiriţoiu a menţionat că la nivelul Consiliului există mai multe investigaţii privind cartelurile, precum şi înţelegerile între firme concurente, iar printre cazurile care urmează să fie finalizate în acest an se numără cele care vizează piaţa media, licitaţiile trucate, comerţul cu alimente.

"Pe partea cu licitaţiile trucate colaborarea cu Parchetul este foarte importantă. Avem deja cazuri care au fost trimise de Parchet, dar cred că vom mai avea şi alte cazuri ca urmare a acestei colaborări (...) De asemenea, sunt foarte răspândite înţelegirile pe verficală în economia noastră, aş vrea să soatem aceste practici din comportamentul firmelor. Vom sancţiona acest tip de comportament", a adăugat Chiriţoiu.

Pe de altă parte, Chiriţoiu a arătat că activitatea Consiliului se va concentra în acest an şi pe emiterea de recomandări la diverse proiecte de legi pe care Guvernul le are în lucru, printre care Legea salubrizării, legea sănătăţii, a taximetriei, precum şi cea care vizează plafonarea comisionelor bancare.

Referindu-se la piaţa taximetriei, pentru care un proiect ce lege este blocat în Parlament de mai mult timp, Chiriţoiu a precizat că în România situaţia nu este perfectă, dar este relativ bună.

"Piaţa arată mult mai bine decât în alte ţări mai dezvoltate. Pentru binele comun al românilor, este bine să păstrăm piaţa aşa cum e şi să nu mergem pe drumul pe care au mers celelalte state", a explicat Chiriţoiu.

El a arătat în schimb, că cea mai mare provocare pentru Consiliu în acest an este piaţa energiei şi în special cea a gazelor, pentru care Guvernul a început un proces de liberalizare accelerată.

"Este important ca acest proces să se desfăşoare în condiţii bune, ne interesează cel mai mult ca această liberalizare să aibă loc cu efecte cât mai reduse pentru consumatori", a mai arătat preşedintele CC.

Chiriţoiu a precizat că la pe rolul instanţelor sunt procese privind amenzi acordate de Consiliu în valoare totală de 300 de milioane de euro.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ