CFR vrea să scape de cea mai frumoasă linie de cale ferată din România

| 17 iul, 2014

Linia CFR Oraviţia-Anina. Traseul supranumit "Semeringul Bănăţean", o superbă linie lungă de 34 de kilometri, a fost scos la licitaţie, în vederea închirierii pe următorii patru ani, scrie resita.ro. Potrivit companiei, acest demers vizează reducerea cheltuielilor şi a activităţilor neprofitabile, respectând angajamentele Guvernului României cuprinse în înţelegerea cu FMI.

Linia CFR Oraviţa-Anina. Linia Oraviţa-Anina a fost construită între 1860 şi 1863 şi a presupus un efort extraordinar. Toate tunelurile au fost săpate cu dalta şi tânăcopul şi a fost nevoie de nu mai puţin de 10 viaducte, de-a lungul celor 34 de kilometri de cale ferată, scrie siteul oravita-anina.home.ro. Scopul liniei era de a transporta mai repede şi mai uşor cărbune din mine către vapoarele care aşteptau să fie încărcate pe Dunăre. Înainte de construcţia liniei, cărbunele era transportat la Dunăre cu ajutorul căruţelor trase de cai.

Traseul este supranumit "Semmeringul Bănăţean" datorită asemănării cu celebra cale ferată "Semmering", din Austria, construită între 1845 şi 1854. Iată o comparaţie, în cifre, a celor două căi ferate:

Linia Oraviţa-Anina, România:

Lungime totală: 34 km
Diferenţă de nivel: 340 metri
Număr tuneluri: 14
Cel mai lung tunel: 660 m (tunelul Gârlişte)
Număr de viaducte: 10
Cel mai înalt viaduct: viaductul Jitin, 37 metri
Lungime totală viaducte: 843 metri
Lungime totală tuneluri: 2.084 metri

Linia Semmering, Austria:

Lungime totală: 40 km
Diferenţă de nivel: 388 metri
Număr tuneluri: 15
Cel mai înalt viaduct: 47 metri
Cel mai lung tunel: 1428 metri

Mersul trenurilor

Două trenuri Regio parcurg cei 34 de kilometri dintre Oraviţa şi Anina în aproximativ o oră şi 50 de minute (mersul lent îţi oferă şansă să admiri cu adevărat peisajul). Primul dintre trenuri pleacă din Oraviţa la 07:02, al doilea la 14:42. Trenurile de întoarcere pleacă din Anina la 11:10, respectiv 18:54. În weekend, singura oră de plecare din Oraviţa este 14:42.Trenul de întoarcere pleacă din Anina la ora 17:03. Preţul unui bilet este de 10 lei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ