Lovitura secolului. Compania care s-a îmbogăţit peste noapte şi a depăşit Facebook

| 20 sep, 2014

Grupul chinez de comert electronic Alibaba Group a atras 21,8 miliarde de dolari din vanzarea a 320,1 milioane de actiuni in cadrul ofertei publice initiale pe bursa din New York, cea mai mare suma obtinuta vreodata la o listare a unei companii pe bursa americana.

Recordul mondial apartine Agricultural Bank of China, care a obtinut 22 miliarde de dolari la listarea pe bursa in 2010.

Tranzactiile cu titlurile Alibaba, care au fost vandute la un pret nominal de 68 de dolari, au debutat vineri dimineata, la New York, relateaza Bloomberg.

Actiunile grupului chinez de comert electronic Alibaba Group au crescut cu 36% peste pretul de listare, la deschiderea primei sedinte de tranzactionare a companiei pe bursa din New York, relateaza MarketWatch.

Titlurile Alibaba se tranzactionau vineri la 97,2 dolari pe unitate, fata de pretul de listare de 68 de dolari pe unitate. La acest pret, capitalizarea grupului este de 227,9 de miliarde de dolari, depasind Facebook.

Cea mai ridicata cotatie la care s-au vandut actiunile Alibaba a fost de 99,5 de dolari pe unitate.

In urma listarii, joi, grupul asiatic era evaluat la 167,6 miliarde de dolari, depasind rivalii Amazon din SUA si Tencent Holdings din China in functie de valoarea de piata.

Yahoo, care a vandut 140 de milioane de actiuni Alibaba in cadrul ofertei, a obtinut un castig brut de 9,5 miliarde de dolari, potrivit MarketWatch. Yahoo a platit, in 2005, aproximativ 1 miliard de dolari pentru actiunile pe care le detine in Alibaba.

Gigantul asiatic acopera aproape 80% din vanzarile online din China.

In urma cu doi ani, compania americana a vandut 523 milioane de actiuni Alibaba, pentru aproape 7,1 miliarde de dolari, relateaza Bloomberg, potrivit Mediafax.

Anterior, intr-un comunicat remis bursei americane, Alibaba a aratat ca intentioneza sa vanda, impreuna cu o parte din actionarii sai, 320,1 milioane de actiuni (13%), la un pret de 60-66 de dolari pe titlu.

Yahoo!, care detine putin peste 22% in compania chineza, voia sa vanda 121,7 milioane de actiuni, care i-ar fi adus un castig de 8,03 miliarde de dolari.

Cu banii obtinuti din vanzare, Yahoo! ar putea finanta un nou program de rascumparare de actiuni, precum si noi achizitii, potrivit Bloomberg. De asemenea, cu noile fonduri, valoarea lichiditatilor Yahoo! s-ar putea tripla, de la aproximativ 4,3 miliarde de dolari la finele lui iunie.

Programul de achizitii al Yahoo! a accelerat pe parcursul ultimilor doi ani, odata cu venirea la conducerea companiei a Marissei Mayer. Vineri, Yahoo! a anuntat ca a cumparat compania de publicitate online Luminate, dar nu a dat detalii in privinta pretului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ