LUDOVIC ORBAN, la un pas de a deveni președintele PNL. Îl susțin majoritatea organizațiilor județene

| 16 iun, 10:41

Majoritatea organizațiilor județene ale PNL și-au declarat susținerea pentru Ludovic Orban la șefia partidului, la congresul de sâmbătă urmând să fie desemnat, prin votul delegaților, candidatul care va câștiga funcția de președinte al liberalilor.

Președinția PNL este disputată de Ludovic Orban, cu moțiunea "Partidul Național Liberal — Forța Dreptei" și Cristian Bușoi, cu moțiunea "PNL — partidul viitorului. Pentru o Românie dreaptă, echilibrată și puternică!".

Pentru funcția de președinte al PNL și-a depus candidatura și Viorel Cataramă, dar moțiunea sa, intitulată "Politica națională — Calea liberală", nu a întrunit condițiile statutare pentru a fi spusă dezbaterii și votului în cadrul Congresului PNL, întrucât nu a fost validată de Comitetele Directoare Județene din cel puțin 10 filiale ale partidului.

* MUREȘ

Președintele PNL Mureș, senatorul Cristian Chirteș, a declarat joi, pentru AGERPRES, că organizația județeană nu a impus delegaților la Congresul Partidului Național Liberal pe cine anume să voteze, însă el îl va susține pe Cristian Bușoi.

"Eu, personal, îl susțin pe Cristian Bușoi, de fapt și candidez ca membru în Biroul Executiv al PNL, în echipa acestuia. PNL Mureș nu va avea un vot comun, eu nu am impus un vot imperativ cuiva cu cine va vota, e libertatea fiecăruia să gândească pe cine vede ca viitor președinte. PNL Mureș va avea 89 de delegați la Congres", a precizat Cristian Chirteș.

Președintele PNL Târgu Mureș, Ovidiu Moldovan, a anunțat că îl va vota tot pe Cristian Bușoi la șefia Partidului Național Liberal.

* GIURGIU

Președintele organizației județene a PNL Giurgiu, Marin Anton, a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă că echipa de la Giurgiu va fi în echipa câștigătoare și numele celui pe care liberalii giurgiuveni îl susțin la președinția partidului începe cu litera "O".

"În ceea ce privește Congresul și Consiliul Național al PNL, pentru că sunt două evenimente, așa cum am promis, chiar dacă unii nu ne-au dat în tabăra câștigătoare, echipa PNL de la Giurgiu va fi în echipa câștigătoare... Cred că știu cine va câștiga, cine va fi președinte... Numele celui pe care îl susținem începe cu "O" și se termină cu "rban", are baza partidului mai puternică, în primul rând ca discurs", a declarat Marin Anton.

Delegația de la Giurgiu va avea 62 de membri la Congresul PNL.

* SLATINA

Președintele PNL Olt, Ion Moisescu, a afirmat miercuri, într-o conferință de presă, că filiala liberală din județul Olt îl susține pe Ludovic Orban pentru președinția partidului.

Moisescu a mai anunțat că delegații PNL Olt la Congresul partidului, ce se va desfășura în perioada 17-18 iunie, vor susține candidatura deputatului de Olt Gigel Ștribu pentru o funcție de vicepreședinte regional al PNL.

"Pe 17 iunie vom avea Congresul, în cadrul căruia cei 5.000 de delegați vor alege președintele. (...)Organizația județeană Olt va susține pe candidatul Ludovic Orban, un om, un coleg, care de zeci de ani de zile a fost foarte aproape alături de noi. Indiferent că a avut probeleme în 2016, indiferent că a avut mai mult localități de vizitat în diverse campanii, Ludovic a zis prezent totdeauna. Și noi trebuie să întoarcem acest respect pe care ni l-a arătat de-a lungul timpului. (...) Delegația Olt va susține candidatura pentru un post de vicepreședinte regional a domnului Gigel Știrbu", a spus Moisescu.

El a menționat că delegația PNL Olt la acest Congres va fi formată din 92 de persoane.

* CLUJ

Președintele PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că organizația pe care o conduce nu va susține pe cineva anume la președinția PNL și că fiecare delegat va vota cum va crede de cuviință.

"Biroul politic a luat decizia — singura, în opinia mea, legală și statutară — ca fiecare membru al delegației să voteze conform propriei conștiințe, după ce va asculta prezentarea moțiunilor la congres", a subliniat Daniel Buda.

Pe 14 mai, PNL Cluj a hotărât să nu susțină în mod expres niciunul dintre candidații la președinția partidului, lăsând această decizie la aprecierea delegaților care vor vota pe 17 iunie.

''Biroul Politic Județean al PNL Cluj, reunit astăzi, 14 mai, în ședință statutară, a hotărât, cu unanimitate de voturi, ca la Congresul PNL din 17 iunie să nu existe un mandat expres pentru delegați în sensul susținerii uneia dintre moțiunile depuse spre a fi supusă votului, lăsând această decizie la aprecierea acestora. Eventualele semnături ale unor membri ai PNL Cluj pentru susținerea unei moțiuni vor fi realizate strict în nume personal și nu vor angaja în niciun fel poziția întregii filiale'', se arăta într-un comunicat al PNL Cluj.

Liberalii clujeni vor fi reprezentați la Congresul PNL de aproximativ 190 de delegați.

* SUCEAVA

Filiala PNL Suceava va avea cea mai mare reprezentare la congresul partidului de sâmbătă în cadrul căruia va fi aleasă noua conducere centrală.

Liderul județean al PNL Suceava, a declarat presei, miercuri, că delegația suceveană pentru congresul PNL ce se va desfășura la Romexpo este formată din 202 persoane care merg la București ''cu gândul ca PNL să-și găsească un drum și o cadență nouă'' și, totodată, ''așteaptă o dinamizare în activitatea partidului''.

Flutur a spus că își dorește ''un PNL mai puternic în opoziție, pentru a sancționa derapajele PSD și abaterile de la programul de guvernare''.

Flutur, care nu și-a exprimat susținerea pentru vreun candidat la șefia partidului, a menționat că Suceava are pe liste un candidat pentru o funcție de vicepreședinte pentru Regiunea de Nord Est, respectiv deputatul Ioan Bălan, funcție pe care o deține și în prezent.

În timpul campaniei interne din partid, Bălan și-a exprimat susținerea pentru Ludovic Orban în câștigarea președinției naționale a PNL.

"Așteptăm o dinamizare a acțiunilor PNL imediat după Congres și vom sancționa prompt derapajele PSD și abaterile de la programul de guvernare. S-au strâns prea multe nemulțumiri ale oamenilor în cele șase luni de guvernare, dezamăgiri, decepții, iar PNL are obligația să sancționeze aceste derapaje și să vină cu soluții", a spus Flutur.

* SIBIU

Liberalii sibieni îl susțin pe Ludovic Orban pentru șefia Partidului Național Liberal (PNL), a declarat miercuri, pentru AGERPRES, prim-vicepreședintele organizației județene, Daniela Cîmpean.

"Majoritatea membrilor din Colegiul Director Județean din PNL Sibiu au votat că îl susțin pe Ludovic Orban. La Sibiu au fost prezenți toți cei trei candidați și și-au susținut moțiunile, după care s-a votat", a precizat Daniela Cîmpean.

Președintele interimar al PNL și liderul PNL Sibiu, Raluca Turcan a anunțat la începutul lunii iunie, când Ludovic Orban și-a prezentat moțiunea la Sibiu, că îl susține pe acesta.

"Două sunt direcțiile PNL pe care eu le voi susține pentru a completa moțiunea lui Ludovic Orban: "Structurarea unei opoziții eficiente față de PSD (...) Parteneriatul cu Președintele României (...)", a scris Raluca Turcan, într-o postare pe pagina sa de socializare.

* GORJ

Filiala PNL Gorj îl susține pe Ludovic Orban la funcția de președinte al formațiunii politice, decizia fiind luată prin vot secret în cadrul ședinței Colegiului Director Județean.

Purtătorul de cuvânt al PNL Gorj, Denisa Șuță, a precizat, pentru AGERPRES, că la Congresul PNL vor participa 79 de delegați din partea organizației județene.

"Filiala Gorj a PNL susține moțiunea Ludovic Orban. Această decizie a fost luată prin vot secret, în cadrul ședinței Colegiului Director Județean. Membrii CDJ au votat cu un singur împotriva moțiunii propuse de Ludovic Orban. La Congresul care va avea loc pe 17 și 18 iunie, la Romexpo, PNL Gorj are 79 de delegați. Președintele PNL Gorj, Dan Vîlceanu, candidează pentru funcția de membru în Biroul. Politic Național al PNL", a precizat Denisa Șuță.

Președintele PNL Gorj, deputatul Dan Vîlceanu, a afirmat că PNL are nevoie de un lider care "care să unească membrii de partid".

"Îl susțin pe Ludovic Orban, ca de altfel toți colegii mei, am avut un vot secret și o singură persoană a votat altfel decât pentru Ludovic Orban. La Gorj, votul a fost de 66 de voturi pentru Ludovic Orban și unul pentru Viorel Cataramă. Pot spune că vom merge la Congres susținându-l 100% pe Ludovic Orban. De ce Ludovic Orban? Pentru că eu cred că partidul are nevoie de un lider în acest moment, care să unească membrii de partid și acest lucru este posibil numai dacă liderul este un om recunoscut în partid, un om care a fost alături de acest partid întotdeauna și vreau să vă spun că nu cred că există în partid în momentul aceasta o persoană care să cunoască atât de bine membrii de la toate nivelurile cum este Ludovic Orban", a menționat, pentru AGERPRES, Dan Vîlceanu.

* GALAȚI

PNL Galați va avea o delegație formată din 100 de membri la Congresul partidului și îl va susține pe Ludovic Orban pentru funcția de președinte al formațiunii politice, a anunțat, pe 7 iunie, senatorul George Stângă.

De asemenea, pe 18 iunie, la Consiliul Național de Coordonare, vor fi 40 de delegați gălățeni, care-l vor susține pe deputatul Victor Paul Dobre pentru funcția de vicepreședinte regional pentru Regiunea Sud-Est.

"Congresul PNL va avea loc pe 17 iunie. În prima zi se va alege doar președintele PNL și vor participa 5.000 de persoane, iar pentru a doua zi este convocat Consiliul Național de Coordonare și la acest eveniment vor participa 2.000 de persoane. PNL Galați are un candidat pentru funcția de vicepreședinte regional în cadrul Biroului Politic Național, acest candidat este domnul Victor Paul Dobre", a menționat liderul liberalilor gălățeni.

* BOTOȘANI

Delegații filialei județene Botoșani a Partidului Național Liberal (PNL) va susține, la Congresul PNL din 17 iunie, moțiunea propusă de Ludovic Orban, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, președintele filialei, senatorul Costel Șoptică.

Potrivit acestuia, decizia de a-l susține pe Orban a fost luată cu unanimitate de voturi în partid, după ce au fost supuse dezbatere moțiunile tuturor celor trei candidați.

'Am consultat baza partidului, am supus la vot toate cele trei moțiuni și, în urma votului, asta a reieșit. Asta își doresc membrii de partid din Comitetul Director Județean Botoșani', a afirmat Șoptică.

La congresul din 17 iunie, filiala din Botoșani va fi reprezentată de 112 delegați.

* HARGHITA

Delegații organizației PNL Harghita, la congresul pentru alegerea președintelui partidului, vor vota după cum le va dicta conștiința, întrucât niciuna dintre moțiunile candidaților nu a întrunit numărul majoritar de voturi, în ședința Comitetului Director Județean.

Inițial, PNL Harghita a anunțat, printr-un comunicat de presă, că îl va susține pe Cristian Bușoi la președinția partidului, în urma unei hotărâri a Biroului Politic Județean, dar ulterior membrii Comitetului Director Județean nu au putut lua o decizie unanimă în acest sens.

Liderul PNL Harghita, Sebastian Buzilă, a precizat joi, pentru AGERPRES că, drept urmare, fiecare dintre cei 24 de delegați la congres va vota după cum îi dictează conștiința.

"Va vota fiecare după cum îi dictează conștiința. (...) Am avut o ședință în care, la vot, în Comitetul Director Județean, a ieșit 13 voturi — Cristian Bușoi, 13 voturi — Ludovic Orban și 2 voturi — Viorel Cataramă. Prin urmare, nu a fost o decizie unanimă sau majoritare și vom vota fiecare după cum îi dictează conștiința', a declarat președintele PNL Harghita.

* TULCEA

Cei 83 de membri ai delegației tulcene care va participa la Congresul național al PNL îl vor vota pe Ludovic Orban la conducerea partidului, a declarat pentru AGERPRES, președintele organizației județene a PNL, Ștefan Ilie.

"Comitetul de coordonare județean a supus votului moțiunile candidaților la președinția partidului. În urma centralizării voturilor, Ludovic Orban a obținut 40 de sufragii pentru și 2 contra, iar Cristian Bușoi a obținut trei voturi pentru și 39 contra. În acest context, mandatul delegației tulcene este de a-l susține pe Ludovic Orban la conducerea PNL", a afirmat președintele Ilie.

La ședința Consiliului național al PNL care va avea loc duminică, potrivit sursei citate, vor participa 33 din cei 83 de liberali tulceni. Unul dintre ei, deputatul George Șișcu, va candida pentru un post de membru în Biroul Permanent al PNL.

* SATU MARE

Organizația județeană a PNL Satu Mare îl susține pe Ludovic Orban pentru președinția partidului, a anunțat președintele filialei județene, Adrian Albu, în urma unei întâlniri în care au fost prezentate moțiunile candidaților.

"Noi suntem susținătorii moțiunii domnului Ludovic Orban, aici a avut loc un comitet director județean la care au fost prezenți toți cei care sunt președinți de organizații locale din Satu Mare, membrii biroului județean și cea mai mare parte a delegațiilor la congres", a spus Albu.

Anunțul a fost făcut după o întâlnire a delegaților cu reprezentanții candidaților de la București, care au prezentat moțiunile.

* ALBA

Liberalii din Alba îl susțin pe Ludovic Orban la președinția partidului, acesta primind aproape în totalitate voturile membrilor Colegiului Director Județean în ședința care a analizat moțiunile celor trei candidați.

Astfel, din cele 75 de voturi, 73 au fost acordate în favoarea lui Ludovic Orban. Viorel Cataramă a fost votat de două persoane, iar Cristian Bușoi nu a primit niciun vot.

În consecință, PNL Alba a stabilit ca la congresul din iunie organizația județeană va susține moțiunea lui Ludovic Orban.

De altfel, încă din mai, Biroul Politic Județean al PNL Alba a stabilit în unanimitate să-l sprijine pe Orban pentru președinția partidului.

* HUNEDOARA

Organizația județeană PNL Hunedoara îl susține la funcția de președinte al partidului pe Ludovic Orban, acesta fiind apreciat ca un liberal autentic, bun organizator și cu o relație foarte bună cu primarii liberali, a declarat președintele PNL Hunedoara, deputatul Lucian Heiuș.

"Moțiunea susținută de organizația județeană PNL Hunedoara este cea a lui Ludovic Orban. Este o decizie corectă. Pentru situația în care este astăzi PNL, Ludovic Orban este cea mai bună variantă de președinte dintre cei trei care și-au depus intenția de a candida: este un liberal autentic, cu vechime mare în partid, care a dovedit de-a lungul anilor un atașament la valorile liberale și de dreapta", a arătat președintele PNL Hunedoara.

Potrivit acestuia, Ludovic Orban este un bun organizator, "un om apropiat de baza partidului" și care are o relație foarte bună cu primarii liberali.

"Este un om care a dovedit că poate să fie port-drapelul PNL în perioada următoare", a conchis deputatul Lucian Heiuș.

Organizația PNL Hunedoara va fi reprezentată la congresul partidului de către 100 de delegați.

* ARAD

Organizația județeană PNL Arad îl susține la funcția de președinte al partidului pe Ludovic Orban, acesta fiind apreciat ca un liberal autentic, a declarat pentru AGERPRES, prim-vicepreședintele PNL Arad, Iustin Cionca, președinte al Consiliului Județean Arad.

"Organizația PNL Arad va susține la congresul de sâmbătă moțiunea lui Ludovic Orban — "Forța Dreptei". Apreciem că, pentru situația în care se află astăzi PNL, Ludovic Orban este cea mai bună variantă de președinte dintre cei trei care și-au anunțat intenția de a candida la această funcție. Ludovic Orban este, în opinia noastră, un liberal autentic. Mai mult, are o mare vechime în partid și a dovedit întotdeauna atașament la valorile liberale și de dreapta', a afirmat prim—vicepreședintele PNL Arad.

Potrivit lui Cionca, Aradul, una dintre cele mai puternice filiale liberale din țară merge unit la congres, pentru a alege noul președinte al PNL.

"Am încredere că, după finalizarea alegerilor interne PNL, vom începe adevărata reconstrucție de care este nevoie în interiorul partidului', a adăugat Iustin Cionca, prim—vicepreședinte al PNL Arad.

Organizația PNL Arad va fi reprezentată la congresul partidului de o delegație alcătuită din 161 de persoane.

De menționat că Gheorghe Falcă, președintele PNL Arad, și-a anunțat intenția de a candida pentru una din funcțiile de vicepreședinte al PNL urmând ca, dacă va fi ales, să răspundă de zona de Vest a țării.

* MARAMUREȘ

Președintele PNL Maramureș, Ionel Bogdan a declarat, joi, pentru AGERPRES că, organizația județeană va susține la Congresul Național al PNL moțiunea Bușoi.

"Filiala din Maramureș, susține moțiunea Bușoi, iar argumentul e unul foarte simplu și se bazează pe experiența acestuia, dar și pe faptul că eu, personal am lucrat o perioadă de timp alături de Cristian Bușoi. Consider fără nicio reținere că viitorul nostru liberal se bazează pe oamenii care au dobândit o anumită experiență politică", a spus Ionel Bogdan.

Totodată, liderul PNL Maramureș a precizat pe pagina sa de socializare că va candida pentru un post în BEX al PNL la alegerile care vor desemna noua conducere a partidului.

"Mi-am depus candidatura pentru poziția de membru în Biroul Executiv Național al PNL. Cred într-o echipa puternică, unită, dedicată reconstrucției partidului", a afirmat Ionel Bogdan, anunțând candidatura sa.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ