Lukoil şi Romgaz vor fora din 2014 în Marea Neagră

| 19 noi, 2013

Lukoil şi Romgaz vor fora anul viitor două sonde de explorare în perimetrele petroliere Trident şi Rapsodia din Marea Neagră, a declarat marţi Radu Gheorghe, director Direcţia de Dezvoltare Afaceri din cadrul Romgaz, prezent la a V-a ediţie a Energy Business Summit, organizat de Media Consulting.

'Marea Neagră are un potenţial deosebit de resurse, mai mult de gaze. Romgaz are 10% din blocurile Rapsodia şi Trident (operate de Lukoil - n.r.) şi, potrivit programelor minimale asumate de Lukoil, anul viitor vom fora câte o sondă în fiecare bloc', a spus Gheorghe.

El a precizat că, până acum, s-au realizat în aceste perimetre prospecţiuni seismice 3D, iar datele sunt în prezent analizate.  'Un colectiv bun de specialişti analizează acum dacă există acolo potenţial pentru zăcăminte', a susţinut oficialul Romgaz.

Gheorghe a adăugat că Romgaz se va alătura companiilor ExxonMobil şi Petrom în perimetrul pe care acestea l-au achiziţionat de la Sterling Resources în Marea Neagră doar dacă acolo se va dovedi că există zăcăminte comerciale.

Companiile româneşti vor face parte din toate proiectele energetice care implică resursele autohtone, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, la începutul acestei luni. 'Nu trebuie să existe nicio companie străină care să vină în România şi să nu aibă partener român. Companiile româneşti trebuie să fie mai active când este vorba de resursele româneşti. Nu putem ţine companiile româneşti sub anonimat, nu putem aştepta ca alte companii din străinătate să vină să investească, iar noi să fim ruda săracă', a afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, companiile româneşti, precum Romgaz, au capacitatea de a participa la proiectele energetice mari.
'Trebuie să mizăm pe investiţiile companiilor româneşti, care au capacitatea de a atrage fonduri. Romgaz nu are niciun leu datorie şi poate lua oricând credite în condiţii avantajoase. În plus, listarea companiilor care urmează (Electrica, Hidroelectrica, Complexul Oltenia - n.r.) se va face prin majorarea capitalului social, iar banii rămân la companii. Vrem ca aceste companii să aibă un management profesionist, activ şi agresiv', a completat Niţă.

El a precizat că, în prima parte a anului viitor, toate companiile energetice vor avea management profesionist.

Totodată, Niţă a amintit că, având în vedere succesul ofertei Romgaz, următoarele listări vor fi, de asemenea, şi la Bucureşti, dar şi la bursa din Londra. 'Companiile româneşti nu sunt mai prejos decât alte companii din regiune sau din Europa. Avem resursele necesare şi avem specialişti. Nu văd de ce nu am concura cu orice altă companie', a adăugat şeful de la Energie.

Romgaz este cel mai mare producător de gaze naturale pe plan naţional.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ