MAE: Aproximativ 50 de familii de români afectate de cutremurul din Italia pot beneficia de ajutoarele de la Guvern

| 30 aug, 11:17

Aproximativ 50 de familii de români afectate de cutremurul din Italia pot să beneficieze de ajutoarele de urgență oferite de Guvern, a anunțat marți Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit MAE, ajutoarele de urgență se acordă la cererea: familiilor sau persoanelor singure afectate de calamitate; unui membru supraviețuitor al familiei sau rudei până la gradul 2; unei rude până la gradul 2 care se deplasează în Italia pentru sprijinirea membrilor supraviețuitori ai familiilor afectate; unei rude până la gradul 4 sau altor persoane cetățeni români la care se dispune măsura de protecție specială a copilului/copiilor pentru creștere și îngrijire.

MAE precizează că cererea, model tip, disponibilă la misiunile diplomatice și oficiile consulare sau la agențiile județene pentru plăți și inspecție socială, este însoțită, obligatoriu, la depunere, de copia actului de identitate al persoanei îndreptățite și de documente doveditoare care să ateste situația în care se află aceasta.

"Persoanele care și-au pierdut actele de identitate în urma seismului pot prezenta copii ale documentelor eliberate de autoritățile italiene prin care le este atestată identitatea și, în același timp, se confirmă că cele originale au fost pierdute", arată sursa citată.

MAE informează și cu privire la documentele doveditoare care se prezintă în copie: actul constatator al gradului de distrugere a locuinței; actul constatator al decesului persoanei; actele de identitate/stare civilă care să ateste că persoana solicitantă este membru al familiei afectate; acte care dovedesc proprietatea personală a locuinței; actele de identitate ale rudelor sau persoanelor care solicită ajutorul prevăzut la art. 2 alin.(1) lit. d) și e) din Hotărârea de Guvern, precum și documentele care să ateste calitatea acestora, inclusiv încredințarea copiilor.

Potrivit comunicatului, cererea și documentele doveditoare se depun și se înregistrează "la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României pentru ajutorul prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.a),b), e) și g) din Hotărârea de Guvern; misiunile diplomatice sau oficiile consulare transmit la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială documentele înregistrate în termen de maximum 7 zile lucrătoare".

"Misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României colaborează cu atașatul pe probleme sociale al MMFPSPV din Italia în vederea efectuării unui referat social care să conțină identitatea membrilor familiei afectate, membrii supraviețuitori, situația financiară a acestora, prejudiciul înregistrat și intenția familiei de a rămâne în Italia sau de a se întoarce în România. Referatul se transmite Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială și însoțește obligatoriu cererile și documentele depuse de către solicitanți", explică MAE.

De asemenea, cererea și documentele doveditoare se depun și se înregistrează "la agențiile județene pentru plăți și inspecție socială, respectiv a municipiului București, în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau reședința persoana îndreptățită pentru ajutorul prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.a), b), c), d)-f) din Hotărârea de Guvern".

"În cazul în care este necesară acoperirea cheltuielilor de spitalizare și recuperare pentru cei care nu sunt incluși în sistemul de asigurări și ale căror cheltuieli nu sunt acoperite de statul italian, oficiile consulare și misiunile diplomatice ale României vor comunica în scris Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială suma reprezentând contravaloarea serviciilor medicale pe care trebuie să le suporte cetățeanul român, conform documentelor eliberate de furnizorul de servicii medicale unde a fost efectuat tratamentul/spitalizarea. În acest caz, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială virează suma comunicată de oficiile consulare/misiunile diplomatice ale României în contul acestora, urmând ca oficiile consulare/misiunile diplomatice ale României să o plătească furnizorului de servicii medicale unde a fost efectuat tratamentul/spitalizarea", se arată în comunicat.

MAE precizează că în cazul copiilor rămași orfani se acordă suma de 6.000 euro rudelor până la gradul 4 sau altor persoane, cetățeni români, la care se dispune măsura de protecție specială a copilului/copiilor pentru creștere și îngrijire.

Suma se acordă numai după stabilirea măsurii de protecție specială a copiilor, astfel:

* contravaloarea în lei a sumei de 3.000 euro pentru cheltuielile curente de creștere, îngrijire și educare a copiilor se acordă direct persoanei/familiei la care s-a dispus măsura de protecție specială a acestuia;

* contravaloarea în lei a sumei de 3.000 euro într-un cont bancar deschis de persoana la care s-a dispus măsura de protecție specială a copilului, pe numele copilului, și care va putea fi accesată de acesta numai după împlinirea vârstei de 18 ani. În acest caz, plata se face numai după prezentarea, de către persoana la care s-a dispus măsura de protecție specială a copilului, a copiei după extrasul de cont care să confirme deschiderea acestuia în numele minorului.

Ajutoarele de urgență acordate de statul român, la cerere, prin hotărârea aprobată luni, sunt:

* 10.000 euro pentru familiile sau persoanele singure ale căror locuințe proprietate personală au fost distruse în proporție de peste 50% și își mențin reședința în Italia, iar cuantumul cumulat al formelor de sprijin primite din partea statului român și italian nu depășește valoarea estimată a locuinței; ajutorul se acordă și familiilor sau persoanelor singure care decid să se întoarcă în România;

* 1.000 de euro pentru fiecare persoană decedată din familie acordată membrului supraviețuitor al familiei sau rudei până la gradul 2;

* 1.000 de euro (pentru o rudă până la gradul 2 care se deplasează în Italia pentru sprijinirea membrilor supraviețuitori ai familiilor afectate;

* 6.000 de euro pentru copiii rămași orfani în urma decesului părinților și se acordă rudelor până la gradul 4 sau altor persoane cetățeni români la care se dispune măsura de protecție specială a copilului/copiilor pentru creștere și îngrijire;

* 3.000 de euro pentru familiile sau persoanele singure care nu au locuință proprie, dar care nu mai au unde sta prin distrugerea imobilului unde locuiau, indiferent dacă aceștia decid să își mențină reședința în Italia sau să se întoarcă în România;

* 3.000 de euro pentru persoanele adulte apte de muncă, ce se întorc în România, în vederea sprijinului acestora pentru reintegrare;

* acoperirea cheltuielilor de spitalizare și recuperare pentru cei care nu sunt incluși în sistemul de asigurări și ale căror cheltuieli nu sunt acoperite de statul italian.

Pentru detalii cu privire la procedura de urmat, potențialii beneficiari se pot adresa Secției Consulare a Ambasadei României la Roma la adresa de email [email protected], Biroul Atașatului cu Probleme de Muncă și Sociale ([email protected]), Consulatului General al României la Bologna ([email protected]) și Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială ([email protected]).

Potrivit MAE, în urma seismului din Italia au murit 11 români, șase sunt răniți și aproximativ 30 de persoane se află în taberele de îngrijire a sinistraților.

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ