MAE: Au fost înregistrate 772 de noi cauze împotriva României la CEDO în 2015

| 07 ian, 18:56

La Direcţia Agent Guvernamental din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) s-au înregistrat, în 2015, 772 de noi cauze împotriva României depuse la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), datele fiind însă provizorii, arată MAE, transmite Agerpres.

Cele mai multe vizează condiţiile materiale de detenţie (peste 350 de plângeri), durata procedurilor judiciare (peste 60 de plângeri), inefectivitatea anchetelor penale. Potrivit sursei citate, numărul de cauze se menţine constant faţă de 2014, când s-au înregistrat 839 de noi cereri comunicate Guvernului de către Curte. 

"Datele statistice disponibile la acest moment au un caracter provizoriu. Curtea nu a comunicat încă efectiv o serie de cauze pe care le-a procesat sau le-a finalizat în 2015. De asemenea, trebuie clarificat faptul că nu toate cererile introduse pe rolul Curţii sunt comunicate statului pârât; orice cerere introdusă trece printr-un examen de admisibilitate, un număr semnificativ fiind respinse în acest stadiu, fără a fi comunicate statului parte împotriva căruia sunt îndreptate. Astfel, datele statistice vizează doar acele cereri comunicate Guvernului, deci de care acesta are în mod oficial cunoştinţă", se arată în răspunsul MAE. 

Instituţia remarcă şi ritmul crescut de soluţionare a cauzelor de către CEDO, punctând că în 2015 a soluţionat, prin cele 84 de hotărâri şi 196 de decizii pronunţate şi comunicate până la acest moment, 650 de cereri individuale îndreptate împotriva României. Ministerul precizează că, din cele 650 de cereri, 221 au vizat durata procedurilor judiciare, iar 103 condiţiile materiale de detenţie. 

"Suma totală a despăgubirilor acordate de către Curte prin hotărâri pronunţate în anul 2015 şi prin care s-a constatat o încălcare a dispoziţiilor convenţionale sau prin care s-a dispus cu privire la acordarea unei satisfacţii echitabile se ridică la 6.987.814,66 euro. Din această sumă, peste 5 milioane euro au fost acordaţi de către Curte într-un număr de cinci hotărâri în care s-a pronunţat asupra satisfacţiei echitabile în cauze al căror fond fusese deja soluţionat prin hotărâri din perioada 2008-2010. Aceste sume includ atât prejudiciul material şi moral, cât şi cheltuielile de judecată avansate de către reclamanţi. La suma stabilită prin hotărâri ale Curţii se adăugă sumele la a căror plată Guvernul s-a obligat prin declaraţii de soluţionare amiabilă sau unilaterală; cuantumul total al acestora se ridică la 775.922,5 euro", se menţionează în răspuns.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ