MAE: Menţinerea de vize canadiene pentru cetăţenii români creează dezavantaje nejustificate

| 13 apr, 23:47

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îşi exprimă dezamăgirea că discuţiile despre eliminarea vizelor pentru românii care vizitează Canada nu au dus la niciun rezultat şi apreciază că menţinerea acestor vize "creează dezavantaje evidente, nejustificate, în comparaţie cu ceilalţi cetăţeni europeni".

Conform unui comunicat de presă al MAE, "autorităţile române continuă să acorde o importanţă deosebită obiectivului eliminării vizelor pentru călătoriile în străinătate ale cetăţenilor români". 

"Ne exprimăm dezamăgirea că, în pofida disponibilităţii României de colaborare şi a situaţiei sale asemănătoare cu a celorlalte state membre din regiune, reflectată în progresele clare în îndeplinirea criteriilor avute în vedere de partea canadiană, precum şi în decizia Canadei de a include România în categoria ţărilor de origine sigure, dialogul pe subiectul vizelor început între Comisia Europeană şi Canada în urmă cu 24 de luni nu a dus la un rezultat", se arată în comunicatul citat. 

MAE aminteşte că, începând cu summitul UE-Canada din 2008 şi ulterior la summitul UE-Canada din septembrie 2014, Canada s-a angajat să relaxeze regimul de vize pentru cetăţenii români, pentru a asigura cât mai curând posibil libertatea de mişcare pentru toţi cetăţenii europeni, fără discriminare. 

"În contextul mai larg al obiectivului comun privind semnarea şi ratificarea Acordului de Parteneriat Strategic şi a Acordului Economic şi Comercial Global (CETA), România consideră că menţinerea regimului de vize canadiene pentru cetăţenii români creează dezavantaje evidente, nejustificate, în comparaţie cu ceilalţi cetăţeni europeni. Situaţia actuală privează cetăţenii români de oportunităţile economice şi comerciale nou create", mai arată comunicatul. 

În această situaţie, anunţă MAE, autorităţile române vor reevalua, la nivel UE, modul de abordare a relaţiei UE-Canada, pentru asigurarea obiectivului eliminării obligativităţii vizelor pentru cetăţenii români. 

"Autorităţile române se consultă permanent cu Comisia Europeană şi membrii Parlamentului European implicaţi în dosar, care sunt ţinuţi la curent cu evoluţia situaţiei", informează MAE.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ