MAE: Peste 1.600 de români au fost arestaţi în străinătate în ultimii şase luni

| 21 mai, 18:18

Peste 1.600 de români au fost arestaţi în afara graniţelor în ultimele şase luni, ţările pe teritoriul cărora s-au înregistrat cele mai multe arestări fiind , Germania, Spania, Portugalia şi Turcia, arată o statistică MAE privind gestionarea cazurilor consulare în perioada decembrie 2014 - mai 2015, transmite Agerpres.

Conform comunicărilor misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României în străinătate, numărul cetăţenilor români arestaţi în afara graniţelor ţării despre a căror situaţie au fost informate misiunile şi oficiile şi ale căror cazuri au fost gestionate de acestea este de 1.620. În aprilie, numărul acestora a fost de 256, cele mai multe cazuri înregistrându-se în Italia (92), urmată de Germania (59) şi Spania (47).

MAE arată că în perioada decembrie 2014 - mai 2015, numărul cetăţenilor români decedaţi în afara graniţelor ţării este de 504, ţările pe teritoriul cărora s-au înregistrat cele mai multe decese fiind Germania, Italia, Spania şi Franţa. În luna aprilie 117 români au murit în străinătate.

Numărul cetăţenilor români accidentaţi sau spitalizaţi în străinătate în ultimele şase luni a fost de 146, statele pe teritoriul cărora s-au înregistrat cele mai multe astfel de cazuri fiind Germania, Ungaria, Italia şi Franţa. În aprilie au fost înregistraţi 18 de români spitalizaţi şi 30 accidentaţi pe teritoriul altor state.

Statistica MAE relevă că în perioada 25 martie - 10 mai au fost evacuate din Republica Yemen 73 de persoane, dintre care 62 de cetăţeni români şi 11 membri de familie, iar în februarie au fost evacuaţi din Siria încă cinci cetăţeni români şi un membru de familie.

În cele şase luni, ministerul a activat celula de criză de la nivelul său în şase cazuri. Astfel, în decembrie celula de criză a fost activată ca urmare a cazului româncei aflate la bordul navei Norman Atlantic incendiată în apele teritoriale greceşti, în ianuarie - de două ori, în cazul cetăţenilor români răpiţi în Nigeria şi eliberaţi şi ca urmare a atacului cu rachetă asupra navei-petrolier Araevo, în Libia, soldat cu moartea unui cetăţean român, în martie - după prăbuşirea în Franţa a zborului German Wings şi în aprilie - ca urmare a cazului cetăţeanului român răpit în Burkina Faso. Totodată, a funcţionat celula de criză a MAE pentru evacuările cetăţenilor români din Yemen.

Situaţia MAE relevă că în luna aprilie ministerul s-a confruntat cu mai multe cazuri consulare deosebite. În acest context sunt menţionate scufundarea unui pescador în Marea Adriatică, la 2 aprilie, la bordul căruia se aflau şi trei marinari cetăţeni români, dintre care unul fusese găsit decedat, ceilalţi doi fiind declaraţi dispăruţi, producerea cutremurului cu magnitudinea de 7,9 grade pe scara Richter în apropierea capitalei statului Nepal, Kathmandu, pe 25 aprilie 2015, soldat cu un număr impresionant de victime şi pagube materiale de proporţii uriaşe pe o arie extinsă.

MAE subliniază că încă de la momentul producerii cutremurului atât Ambasada României la New Delhi, cât şi Consulatul Onorific al României din Nepal au menţinut legătura permanent cu autorităţile locale, cu Ministerul Afacerilor Externe indian, cu reprezentanţele diplomatice ale altor state membre ale UE la Kathmandu şi Ambasada Statului Israel la New Delhi, în vederea includerii cetăţenilor români care doresc să se repatrieze pe listele de pasageri ale eventualelor zboruri organizate de aceste state.

Misiunea diplomatică din India a avut în atenţie şi situaţia unui grup de patru alpinişti români, angajaţi în diferite expediţii de ascensiune pe vârfurile Everest şi Lhotse, stabilindu-se o legătură permanentă cu Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă şi cu cetăţenii români, aceştia fiind evacuaţi din zonele cu potenţial de risc în condiţii de siguranţă.

Tot în această categorie este inclusă reţinerea unei nave cargo în Golful Persic pe 28 aprilie, la bordul căreia se aflau patru marinari români.

MAE subliniază că în toate cazurile semnalate de misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, Departamentul Consular a transmis instrucţiuni privind gestionarea operativă a tuturor situaţiilor deosebite şi incidentelor în care au fost implicaţi cetăţeni români iar misiunile diplomatice şi oficiile consulare au menţinut permanent legătura cu autorităţile locale în vederea acordării de sprijin şi asistenţă consulară cetăţenilor români.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ