MAGHIARII ATACĂ: ce vor face împotriva românilor care nu au autorizat marşul secuilor

| 10 mar, 16:46

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, că va depune plângeri penale pentru abuz în serviciu împotriva primarului din Târgu Mureş, Dorin Florea, şi a reprezentanţilor Poliţiei şi Jandarmeriei, care au dat aviz negativ organizării unui marş şi a unui miting al secuilor, din cauza violenţelor de anul trecut, potrivit Agerpres.

"Am redactat o plângere penală care urmează să fie încă analizată şi dezbătută de jurişti. Ne mai consultăm, dar în cursul lunii sper că depunem plângere penală pentru abuz în serviciu, printre altele. (...) Bineînţeles, împotriva domnului primar şi a acelor reprezentanţi ai autorităţilor care au fost şi care au participat la a doua şedinţă de avizare şi pe care aş putea să îi nominalizez verbal dacă aş fi primit Procesul Verbal", a spus Izsak Balazs.

Acesta a spus că prin neavizarea mitingului de protest, care era anunţat împotriva planului de reorganizare administrativ-teritorială a României, şi a marşului pe străzile oraşului, ce se dorea a fi organizat marţi, municipalitatea ar fi încălcat dreptul la libera exprimare.

Din acest motiv, Izsak Balazs a cerut tuturor organizaţiilor de etnie maghiară "să împărtăşească poziţia noastră şi să ia atitudine privind încălcarea drepturilor fundamentale".

Până în prezent la apelul lui Izsak Balazs a răspuns doar liderul Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), Szilagyi Zsolt, care s-a deplasat la Târgu Mureş pentru a depune o floare la Monumentul Secuilor Martiri.

Dorin Florea: Preocuparea noastră MAJORĂ acum este să ne pregătim pentru guvernare

Acesta a declarat că interzicerea mitingului de marţi, de la Târgu Mureş, ar fi o lezare a drepturilor fundamentale şi că această "tensiune" ar fi creată de autorităţile locale, dar şi de cele centrale, în speţă Guvernul.

"Avem de-a face, din păcate, din nou cu lezarea drepturilor fundamentale (...) Mă tem foarte mult că această situaţie, această tensiune creată în mod conştient de autorităţile locale şi centrale care e fapt sunt o provocare împotriva cetăţenilor care doreau să sărbătorească democratic, paşnic, cu demnitate, această situaţie este în mod conştient creată. Şi cred că acest guvern, care mai este încă în funcţiune câteva săptămâni sau luni, se teme de sfârşit. Şi are nevoie - Doamne fereşte să avem evenimente - dar are nevoie de ceva prin care să dovedească că noi suntem iarăşi cei care salvăm românii. (...) Cred că primul responsabil în situaţia creată sunt autorităţile locale, respectiv, centrale. Tocmai din acest motiv fac apel la toţi cetăţenii care vor să depună flori astăzi - nu va fi nimic organizat, deoarece autorităţile au interzis acest lucru - deci cei care în mod individual se deplasează la Monumentul Secuilor Martiri, să nu răspundă la provocări", a spus Szilagyi, într-o conferinţă de presă.

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a arătat, la rândul său, că oamenii trebuie să fie preocupaţi să creeze plusvaloare culturală, plusvaloare universitară, profesională şi "nicidecum să se uite la atitudinile extremiştilor care prin asta îşi câştigă salariul".

"Nu am absolut nicio oprelişte pentru comemorări sau pentru ca unii să îşi oglindească valorile istorice şi culturale, dar venitul în Târgu Mureş cu scandalul, să uite! Să depună plângere penală, că vor fi tot atâtea plângeri penale ca şi râsuri penale, că o să ajungem de la plâns la râs penal. De fapt, ajunge totul în derizoriu. În ţara asta trebuie să apară nişte reguli cu care să nu te joci, care înseamnă Constituţia, legi şi nu raiul destrăbălărilor. Din păcate România a ajuns raiul destrăbălărilor şi îmi pare rău că e ales Târgu Mureşul pentru asta. Sunt oameni care trăiesc din acest lucru, tot timpul să perpetueze ura, urâtul, nu au treabă pe acasă", a susţinut primarul din Târgu Mureş.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ