Mai încet cu isteria despre votul din Diasporă

| 16 noi, 2014

Ministerul Afacerilor Externe a implementat mai multe măsuri menite să asigure o mai bună desfășurare a modului în care se votează în străinătate și care să respecte în același timp legislația românească și pe cea a statelor unde există reprezentanțe diplomatice ale României.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. TURUL DOI. Votul românilor din diasporă a reprezentat o temă aprinsă în ultimele două săptămâni, cei din opoziție transformând rapid anumite probleme care au apărut în primul tur într-un subiect de campanie. În același timp, de pe 2 noiembrie, Ministerul Afacerilor Externe a implementat mai multe măsuri menite să asigure o mai bună desfășurare a modului în care se votează în străinătate și care să respecte în același timp legislația românească și pe cea a statelor unde există reprezentanțe diplomatice ale României.

Citeşte şi: ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Klaus Iohannis, o nouă victorie în diaspora

În primul rând s-a luat decizia sporirii numărului de cabine, de ștampile și de buletine de vot în paralel cu încercare de a completa comisiile din străinătate. De asemenea, în frunte cu ministrul de resort, toți funcționarii de la nivelul central al MAE se află în locurile în care au fost semnalate incidente în primul tur al alegerilor. În plus, ambasadele au fost lăsate să organizeze linii telefonice speciale prin care să se comunice în timp real informații despre procedura de vot și despre cum se desfășoară aceasta.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. TURUL DOI. Un alt element important legat de votul din străinătate și care ar trebui să ne bucure este și acela că în anumite capitale există români care s-au înscris ca voluntari pentru desfășurarea bună a procesului electoral. Ei îi vor ajuta pe cei care stau la coadă și care nu au venit de acasă cu declarațiile pe propria răspundere deja scrise să le completeze, astfel încât lucrurile să se desfășoare rapid și fără probleme. Exemplu acestor oameni este desigur unul de urmat în viitor și infirmă în același timp aserțiunile despre lipsa din spirit civic a românilor.

Așa cum reiese din informațiile publicate în prima parte a zilei, procesul electoral de la reprezentanțele diplomatice ale României se desfășoară, în linii mari, normal. De altfel, dintr-o situație parțială prezentată de cei de la Radio France Internationale și care se referă la prezența de la ora 10.00 se vede foarte clar că numărul celor care au votat la oricare secție din pricipalele capitale europene este asemănător celui de la o secție de vot din București. Această precizare este importantă deoarece, spre deosebire de bucureștenii înscriși pe listele electorale permanente, romanii din străinătate trebuie să completeze în continuare și declarațiile pe propria răspundere că nu au votat și nu vor mai vota.

Însă, cel mai bun argument care demonstrează că votul din străinătate se desfășoară în limite normale este cel statistic, mai ales dacă avem în vedere că există 294 de secții de votare organizate în străinătate. În realitate, vorbim de doar 6 secții de votare unde sunt probleme, dar al căror exemplu este dat aproape constant de anumite posturi de televiziune. Asistăm astfel la o psihoză întreținută artificial în contextul în care prin măsurile luate de MAE procesul de vot din afara granițelor României a fost cu mult eficientizat față de primul tur.

Citeşte şi: ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Diaspora stă la cozi gigantice, imagini REVOLTĂTOARE

Însă, dacă privim lucrurile din punct de vedere politic, toată această situație capătă sens mai ales că ACL-ul a transformat votul din străinătate într-una din temele de bază ale campaniei dintre tururi. Deja există semne că în eventualitatea în care scorul anunțat duminică seară de exit-poll-uri va fi stâns, liderii Alianței vor ieși public cu acuzații legate de modul în care alegerile nu s-au desfășurat corect, atât România cât și în străinătate.

Poate că ar fi mai util pentru calitatea democrației românești să privim lucrurile obiectiv și să vedem unde există probleme și cum pot fi ele rezolvate. Așa cum reiese din informațiile de la această oră, votul din străinătate se desfășoară în limite normale, fără să existe probleme majore, infirmându-se astfel criticile aduse la adresa MAE și demonstrând că ministerul și-a făcut treaba și că, așa cum declarau unii și alții, nu există nicio dorință premeditată de a bloca votul românilor de peste hotare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

12 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 noi, 2014
ion
MAI lNCET CU MANCATUL DE CACAT SLUGOIULE !
16 noi, 2014
miha
INFORMATII
AI NEVOIE SI VREI SA ITI SCHIMBI SITUATIA FINANCIARA?O SANSA DEOSEBITA PENTRU CEI CARE VOR SA LUCREZE PART-TIME(3ORE PE ZI)? FOLOSIND CALCULATORUL DE ACASA CONECTAT LA INTERNET CASTIGA USOR CEL PUTIN 300$ PE LUNA.SUNA TENTANT? TRIMITE “INFO” LA ADRESA [email protected] SI AFLA DETALII

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ