”Manual de șpagă” găsit la un medic judecat pentru mită

| 07 sep, 14:23

Un fișier numit ”Manual de șpagă” a fost găsit de procurorii anticorupție cu ocazia percheziției informatice efectuate la medicul Adrian Gabriel Ilie de la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ''Dr. Carol Davila'' din București care a fost trimis în judecată pentru trei infracțiuni de luare de mită.

Medicul Adrian Gabriel Ilie este acuzat că a pretins și primit sume de bani pentru efectuarea unor intervenții de chirurgie plastică la nivelul nasului.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, cu prilejul percheziției informatice efectuate asupra laptopului ridicat de la domiciliul inculpatului a fost identificat un fișier, în format pdf, cu denumirea ”Manual de șpagă”, în care sunt prezentate cazuri documentate de jurnaliști referitoare la modalitatea, tarifele și circuitul mitei în sistemul public de sănătate din România.

De asemenea, procurorii au mai identificat un fișier cu denumirea ”Tarife Chirurgie ORL Dr Adrian Ilie.xlsx” în care sunt detaliate tipul intervenției chirurgicale, felul anesteziei și tariful aferent fiecărei intervenții chirurgicale.

”Comparând tarifele practicate de Spitalul Universitar de Urgență Militar Central Dr. Carol Davila cu tarifele menționate în fișierul Tarife Chirurgie ORL Dr Adrian Ilie.xlsx se constată că cele din urmă sunt mult mai mari. De asemenea, se observă că tarifele practicate de spitalul militar sunt menționate în lei, în timp ce tarifele menționate în fișierul identificat la percheziția informatică sunt exprimate doar în euro. Având în vedere că inculpatul nu a profesat la alte spitale, de stat sau private, singura justificare logică a existenței unui asemenea fișier în posesia sa este aceea că tarifele menționate sunt tarifele pe care le pretindea de la pacienți cu titlu de mită", spun procurorii în rechizitoriul citat de Agerpres.

Totodată, în rechizitoriu se arată că medicul în cauză recurgea la măsuri de protecție pentru a nu fi prins având asupra lui sumele de bani pe care le primea cu titlu de mită de la pacienți.

Astfel, echipa de constatare a infracțiunii flagrante care a intervenit la cabinetul medicului Adrian Gabriel Ilie nu a identificat suma de 500 de euro pe care acesta o primise de la un martor denunțător.

”Cel mai probabil, inculpatul a dat suma de 500 de euro unei alte persoane, încă neidentificată până în prezent, cu scopul ca, în eventualitatea vreunui denunț din partea pacientului, banii să nu fie găsiți asupra sa. De aici se deduce faptul că inculpatul, săvârșind infracțiunile pentru care este cercetat, intuiește faptul că ar putea fi prins în flagrant cu banii pe care îi primește de la pacienți și, pentru zădărnicirea aflării adevărului, inculpatul recurge la anumite măsuri de ”protecție” constând în ascunderea banilor pe care îi primește cu titlu de mită pentru activitatea medicală prestată în cadrul Spitalul Universitar de Urgență Militar Central Dr. Carol Davila", se precizează în documentul citat.

Întâlnirea dintre medic și martorul denunțător în urma căreia a fost constatat flagrantul a fost înregistrată audio-video, astfel că există imagini care atestă faptul că medicul a primit suma de 500 de euro.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, pe Adrian Gabriel Ilie, pentru trei infracțiuni de luare de mită.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 5 aprilie — 29 iunie, Adrian Gabriel Ilie, cadru militar activ, cu gradul de locotenent colonel a pretins 1.500 de euro de la trei persoane și a primit 1.000 euro de la două dintre acestea, scrie Agerpres.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.

Tag-uri: DNA, medic, şpagă
loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO
h
Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ