Marcel Opriş, STS: În campania electorală infrastructurile statului au fost atacate informatic

| 12 feb, 15:09

Instrumentele războiului cibernetic pot fi folosite și în scopuri politice, a declarat joi generalul Marcel Opriș, directorul STS, care a adăugat că un astfel de episod s-a petrecut în România în timpul alegerilor prezidențiale de anul trecut.

"Posibilitățile de atac cibernetic pot fi folosite și în alte scopuri. Cred că nu e noutate pentru dumneavoastră că în perioada campaniei alegerilor prezidențiale toate infrastructurile statului relevante pentru competitori au fost atacate din punct de vedere informatic. Cred că nu e o noutate, sau v-ați închipuit. Prin sală sunt și oameni care știu bine lucrul acesta (...). Adică, stimați domni politicieni și reprezentanți ai societății civile, instrumentele războiului cibernetic pot fi folosite și în scop politic. Și când spun acest lucru, o spun cu responsabilitate și vă rog să analizăm și acest aspect", a declarat directorul STS la dezbaterea publică "Drepturi și libertăți în contextul securității cibernetice și a telecomunicațiilor" organizată de grupul PNL din Camera Deputaților, conform Agerpres.

Citeşte şi: EXCLUSIV! STS i-a făcut adresă de mail lui Traian Băsescu prin hotărâre CSAT

Generalul Marcel Opriș a punctat în context faptul că instituțiile abilitate să asigure securitatea cibernetică în România trebuie să aibă la îndemână instrumentele legislative cele mai adecvate acestui scop. Directorul STS a menționat în acest sens necesitatea unei mai bune reglementări în ceea ce privește cartelele preplătite și retenția de date personale.

La ieșirea de la dezbatere, generalul Opriș a refuzat să dea declarații presei, precizând că pentru detalii privind exemplul de atac cibernetic pe care l-a dat cei interesați se pot adresa în scris STS.

La dezbaterea moderată de președintele onorific al Asociației Pro Democrația, Cristian Pârvulescu, au mai participat deputați din comisiile de control a activității SRI și SIE, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, reprezentați ai SRI și ai unor ONG-uri precum APADOR CH, Fundația pentru o Societate Deschisă, ActiveWatch, Miliția Spirituală.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ