Mazăre - 9 ani de închisoare, Borcea - 5 ani. Sentinţe DEFINITIVE în dosarul restituirilor ilegale ale plajelor

| 08 feb, 09:01

Fostul primar al Constanţei Radu Mazăre a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare cu executare, iar Cristian Borcea - la 5 ani de închisoare, în dosarul retrocedărilor ilegale ale unor plaje şi terenuri din Constanţa şi Mamaia.

Procurorii DNA au probat că patrimoniul public a fost deposedat de terenuri în valoare de 114 milioane de euro, care au ajuns în proprietatea acuzaţilor şi rudelor acestora. Abia eliberat în urmă cu 7 luni, după condamnarea din dosarul transferurilor din fotbal, Borcea se va întoarce după gratii, în timp ce Mazăre s-a refugiat în Madagascar.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat sentinţa definitivă în dosarul retrocedărilor ilegale din Constanţa: Radu Mazăre a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare, iar Cristian Borcea la 5 ani de închisoare. În primă instanţă, Mazăre primise 4 ani, iar Borcea a fost achitat. Eliberat condiţionat în urmă cu cîteva luni, acesta s-a predat deja la Poliţia Ilfov şi se va întoarce în detenţie la Rahova, în timp ce Mazăre se află în Madagascar. Procesul a durat nouă ani, iar pronunţarea sentinţei finale a fost amânată de opt ori consecutiv.

Potrivit rechizitoriului DNA, “în perioada noiembrie 2002 – iulie 2005, membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, au soluţionat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, în scopul obţinerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat în dobândireade către ei sau de către persoane din anturajul lor a proprietăţii asupra unor mari suprafeţe de teren la care nu aveau dreptul. Astfel patrimoniul public a fost deposedat de mari suprafeţe de teren intravilan în valoare de 114 milioane eurodintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi de 36,16 milioane euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa.

În mod legal, a fost revendicată suprafaţa de 309.549 mp, cei îndreptăţiţi beneficiind de restituiri şi atribuiri în suprafaţă cu puţin mai mare decât jumătate din cea revendicată, în vreme ce restituirile şi atribuirile ilegaleau afectat terenuri cu o întindere de trei ori mai mare decât cea revendicată - aproape un milion de metri pătraţi. Au fost restituite porţiuni de plajă şi falezăcare, potrivit Constituţiei şi legilor în vigoare fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice, adică nu pot ajunge sub nicio formă în proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice.

Persoanele îndreptăţite la restituire au fost determinate, după trecerea unor perioade de timp îndelungate, de 2 până la 3 ani, ori să-şi vândă drepturile succesorale ori să vândă terenurile în cauză, pentru sume de bani ce reprezintă mai puţin de 1% din valoarea terenurilor la care au fost obligate să renunţe. În final, aceste terenuri aveau să ajungă în proprietatea persoanelor cărora le-au fost predestinate, cu mult înainte de soluţionarea cererilor de restituire.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ