ME: Exporturile vor creşte cu 4% doar dacă firmele vor promova bunurile cu valoare adăugată

| 17 mai, 2013

Creşterea exporturilor cu circa 4% în 2013, impulsionată de rezultatele foarte bune din ianuarie şi februarie, precum şi de scăderea deficitului comercial, este posibilă doar în condiţiile în care companiile româneşti vor creşte ponderea bunurilor şi serviciilor cu valoare adăugată, a declarat secretarul de stat în Ministerul Economiei, Manuel Donescu.

Secretarul de stat menţionează că exporturile româneşti vor continua să crească pe pieţele non-UE, având în vedere reorientarea geografică, dar şi diversificarea pieţelor de export. Deficitul comercial al României a scăzut în primul trimestru din 2013 cu 646 milioane euro. 

Reprezentantul ME a participat, joi, la dezbaterea "Perspective şi provocări ale exporturilor româneşti în perioada 2010-1014", organizată de Institutul European din România, prilej cu care a subliniat că exporturile constituie un motor esenţial de creştere economică în acest an.

"Ne propunem, împreună cu mediile de afaceri, ca firmele româneşti să capteze şi să adauge valoare pe lanţul valoric naţional, printr-un grad de specializare sporit pe lanţurile valorice europene şi mondiale. Măsura competitivităţii naţionale este dată de performanţele sale la export. Este necesară diversificarea instrumentelor de susţinere specializate pe grupe de exportatori: sistemul paşaport de export pentru cei ce doresc să acceseze pieţele externe, cei aflaţi la început, potenţiali exportatori, respectiv promovarea brandurilor pentru cei mai avansaţi, susţinerea clusterelor de export sau reţelelor şi platformelor de export. Principala provocare pentru susţinerea exportului românesc o constituie dezvoltarea capacităţii instituţionale, care are un rol esenţial fără a fi unic. Este necesară construcţia, pe baza unei formule public-privat, a unei organizaţii naţionale solide de susţinere, promovare şi dezvoltare a exportului după modelul statelor performante", a precizat Manuel Donescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ