ME: Exporturile României au crescut cu 7,2% în primele patru luni

| 18 iun, 2013

Exporturile FOB ale României, în primele patru luni ale acestui an, au fost în valoare de 15,67 miliarde euro, depăşind cu 7,2% volumul exporturilor din aceeaşi perioadă a anului trecut, iar dinamica s-a accentuat în aprilie, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) şi ale Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), în perioada de referinţă, livrările către ţările membre UE înregistrează o creştere de 6,2% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce exporturile în zona extracomunitară, ca şi în anul trecut, îşi menţin trendul mai accentuat de creştere, înregistrând un ritm de 9,7%.

În perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2013, importurile s-au ridicat la 17,34 miliarde euro, în creştere cu 0,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012. În aprilie 2013, acestea au crescut cu 2,5%, comparativ cu luna martie şi cu 5,0% faţă de aprilie 2012.

Deficitul comercial după primele patru luni ale anului 2013 a fost de 1.671,3 milioane euro, mai redus cu 971,3 milioane euro decât cel înregistrat la acelaşi interval în 2012.

Orientarea geografică preponderentă a exporturilor se menţine către ţările Uniunii Europene cu 70,7% din total exporturi, în uşoară scădere de la 71,4% pe primele patru luni din 2012. La import, ponderea Uniunii Europene a reprezentat 77%.

"Evoluţia exporturilor de mărfuri româneşti reflectă, încă din primele luni ale acestui an, posibilităţile de creştere pentru anul 2013 prin valorificarea acordurilor de parteneriat strategic cu Turcia şi SUA, respectiv parteneriatul privilegiat cu China, care vor permite deschiderea exporturilor României către firmele din aceste ţări într-un ritm accelerat", precizează Ministerul Economiei.

"Cea mai mare parte a acestor produse au încorporate creativitate şi inovaţie, cu o valoare adăugată ridicată, fiind realizate în sectoare de activitate coordonate de Ministerul Economiei", subliniază comunicatul ME.

După primele trei luni ale anului 2013, importurile continuă să fie alcătuite, pe de o parte, din bunuri de investiţii sau produse industriale de completare pentru industria românească (66,3%) şi, pe de altă parte, din purtători de energie, materii prime şi materiale (11,2%). Produsele agro-alimentare au reprezentat 9% din importuri, comparativ cu 7,4% din exporturi

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ