Medic neurochirurg: ”În plină pandemie Covid-19, sănătatea a devenit un subiect tabu!”

| 21 apr, 17:25

Atitudinea pacienţilor cu nevoi neurochirurgicale s-a modificat simţitor în timpul pandemiei, astfel că majoritatea pacienţilor sunt timoraţi de situaţia actuală şi întârzie prezentarea la medic şi consultaţiile, însă acest lucru le poate fi dăunător, deoarece unele boli se pot rezolva mult mai efiecient sau numai în stadiile incipiente şi medii ale bolii, nu în cele avansate, spune doctorul neurochirurg Dan Benția.

"În plină pandemie Covid-19, sănătatea a devenit un subiect tabu. În contextul în care o lume întreagă se fereşte de infestarea cu virusul 'ucigaş', mulţi dintre noi ignorăm din păcate bolile cronice sau durerile care ne dădeau bătăi de cap înainte de apariţia acestei crize mondiale. Ştim cu toţii că, din păcate sau din fericire, una din meseriile care trebuie să continue orice s-ar întâmpla este cea de medic, pentru că îngrijirea pacienţilor şi oamenilor suferinzi nu se opreşte niciodată şi trebuie să continue şapte zile din 7, 24 h din 24. În ciuda riscurilor, la care ne expunem trebuie să ne continuăm neabătut profesia. În plină pandemie însă, atitudinea pacienţilor cu nevoi neurochirurgicale s-a modificat simţitor, astfel majoritatea pacienţilor este timorată de situaţia actuală, de bombardamentul informaţional cu ştiri, majoritatea negative, de aceea din păcate foarte mulţi pacienţi temporizează prezentarea la medic, consultaţiile/sau operaţiile atâta timp cât boala lor nu devine o urgenţă majoră care să le pună în pericol viaţa", a declarat doctorul neurochirurg Dan Benţia.

El precizează că atitudinea este foarte dăunatoare deoarece unele boli se pot rezolva mult mai efiecient sau numai în stadiile incipiente şi medii ale bolii, nu în cele avansate.
El dă ca exemplu tumorile cerebrale maligne.
"La această prezentare tardivă la neurochirurg contribuie şi unele servicii medicale neurochirurgicale de stat din Bucureşti şi din ţară care primesc numai bolnavi în urgenţă majoră, foarte mulţi pacienţi, chiar dacă ar apela, nu ar putea fi consultaţi de neurochirurg", precizează medicul.
El se declară foarte ingrijorat de riscurile la care se supun pacienţii care amână să se prezinte la medicul neurochirurg.
"Aceştia riscă să li se agraveze bolile, rezultatele operaţiilor să nu mai fie la fel de bune ca la o prezentare la doctor precoce (de exemplu la hernie de disc lombară care a produs paralizia piciorului), sau, mai mult, să nu se mai poate rezolva nimic din punct de vedere neurochirurgical pentru ei (tumori maligne cerebrale sau spinale care devin depăşite chirurgical)", mai spune acesta.
El subliniază că, din punct de vedere neurochirurgical, cu excepţia extragerii implantelor de la nivelul coloanei vertebrale şi plimbarea unui defect cranian post-operator, toate tipurile de operaţii neurochirurgicale pot fi urgente.
"Foarte des în această perioadă sunt întrebat cum se desfăşoară în acest moment operaţiile şi dacă există riscuri. În cadrul spitalului la care lucrez, orice pacient care se internează şi se operează este testat pentru Covid-19. De asemenea, orice pacient din UPU care prezintă semne respiratorii şi/sau de viroză este testat pentru Covid. Deci, putem spune că spitalul este un spital curat la care pacienţii pot veni să se opereze. Se iau măsuri permanente pentru dezinfecţie, protecţia cadrelor medicale şi a pacienţilor şi limitarea infecţiilor în aşa fel încât consultaţia/operaţia neurochirurgicală se desfăşoară în condiţii foarte sigure pentru pacienţi, ca înainte de pandemie", adaugă Dan Benţia.
De asemenea, reticenţa pacienţilor de a se prezenta la spital şi implicit starea de urgenţă care a fost prelungită, i-au determinat pe medici să mute consultaţiile în online.
"Astfel, de aproximativ două săptămâni am început implementarea acestor consultaţii online cu rezultate foarte bune şi eficienţă maximă, de aceea recomandăm tuturor pacienţilor care evită în această perioadă dificilă prezentarea la doctor să apeleze cu încredere la consultaţiile online. Cum se desfăşoară o astfel de consultaţie? Este o video discuţie între mine ca medic şi pacient pe parcursul unui timp prestabilit, timp în care pacientul comunică istoricul şi semnele bolii, eu îl pun să facă în faţa camerei diferite manevre neurochirurgicale pentru a-l putea examina, apoi pacientul trimite imagistica online (radiografie, RMN, CT), la final urmând a fi formulate concluziile către pacient, iar apoi se redactează raportul medical ţi se trimite pacientului" precizează Benţia, potrivit News.ro.
El spune că observă o deschidere din ce în ce mai mare a pacienţilor români pentru consultaţiile online şi că are încredere că în perioada acestei pandemii tot mai mulţi pacienţi să capete încredere în acest mod de consultanţii.
"Dacă ar fi să le dau un sfat pacienţilor, acesta este în primul rând să respecte regulile Guvernului de izolare, să fie încrezători că vom depăşi împreună această perioadă dificilă şi să sperăm că toţi ne vom relua libertatea de mişcare şi economică", a adăugat el.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ