Mesajul lui CTP pentru Guvernul din Republica Moldova după ce pro-europenii au câştigat alegerile parlamentare

| 03 dec, 2014

Editorialistul "Gândul", Cristian Tudor Popescu, spune că a trecut prin mari emoţii până când a văzut rezultatele alegerilor de peste Prut, câştigate la limită de partidele pro-europene.

"I-am scris un mesaj unei doamne pe care o admir nespus, ministrul de Externe şi vicepremierul guvernului moldovean, Natalia Gherman, spunându-i cam prin ce emoţii am trecut cu votul ăsta şi mi-a răspuns, pot să vă citesc mesajul doamnei Gherman: Vă mulţumesc frumos, vom continua parcursul european al Republicii Moldova, cu susţinerea României. Astăzi am inaugurat recepţia cu prilejul Zilei Naţionale a României cu domnul ministru Aurescu la Chişinău. La mulţi ani, România!", a spus Cristian Tudor Popescu, adăugând: "Ce spune aici doamna Gherman? Spune că la Chişinău se află acum ministrul de Externe, Bogdan Aurescu".

Potrivit datelor furnizate de Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) a obţinut cel mai mare număr de voturi dintre competitorii electorali. Partidul prorus al lui Igor Dodon fost votat de 321.784 din cei peste 1,5 milioane de cetăţeni ale căror voturi au fost valabil exprimate, ceea ce reprezintă 20,71%.

Pe locul al doilea s-a situat Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), prezidat de fostul premier Vlad Filat, care a primit susţinerea din partea a 310.293 alegători (19,97%), iar pe locul trei s-a clasat Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), al lui Vladimir Voronin, cu 275.882 voturi (17,76%). Celelalte două partide care au depăşit pragul electoral de 6% sunt Partidul Democrat din Moldova (PDM), condus de Marian Lupu, şi Partidul Liberal (PL), al lui Mihai Ghimpu. PDM a primit 247.735 voturi (15,95%), în timp ce PL a fost susţinut de 148.036 alegători (9,53%).

Partidul Popular European este cel mai mare şi cel mai influent partid paneuropean, fiind format în prezent din 78 de partide naţionale din 39 de ţări. Din PPE fac parte, printre alţii, actualul preşedinte al Comisiei Europene (Jean-Claude Juncker) şi cel al Consiliului European (Donald Tusk), 11 şefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană şi 6 din afara UE, 14 membri ai Comisiei Europene şi cel mai puternic grup politic din Parlamentul European.

Citeşte şi: LOVITURĂ năucitoare pentru CTP: Aţi căzut în capcana judecăţilor superficiale!

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ