Michel Barnier: Acordul privind Brexit-ul, convenit în proporţie de 75%

| 24 apr, 18:51

Acordul privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană este convenit în proporţie de 75%, printre subiectele importante încă nerezolvate fiind gestionarea frontierei dintre Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, a apreciat vineri negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, relatează Reuters.

''În termeni de ceea ce s-a convenit până acum, este vorba de circa 75%'', a declarat Barnier pentru postul de televiziune France-2.

El a adăugat că, deşi Londra şi UE lucrează împreună pentru ca ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar să aibă loc în martie 2019, încă există riscul unui eşec atât timp cât rămân nesoluţionate probleme precum frontiera irlandeză.

În urmă cu o săptămână, Michel Barnier a afirmat că Marea Britanie poate reveni, până la sfârşitul perioadei de tranziţie, asupra poziţiei de a ieşi din piaţa unică şi uniunea vamală. Oficialul european i-a dat termen premierului britanic Theresa May până la 31 decembrie 2020 pentru a se răzgândi în privinţa ieşirii ţării sale din piaţa unică şi uniunea vamală, afirmând: ''Atât timp cât nu au ieşit (din UE), în timpul perioadei de tranziţie, orice este încă posibil''.

Londra şi UE sunt decise să menţină libera circulaţie a persoanelor şi a bunurilor peste graniţa dintre Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord, fără a se reveni la controalele frontaliere ce ar reprezenta o amintire a celor trei decenii de violenţe care s-au încheiat în mare parte prin Acordul din Vinerea Mare din 1998.

Totuşi, încă nu a fost găsită nicio soluţie privind controalele vamale necesare după Brexit.

Marea Britanie va părăsi oficial blocul comunitar la 29 martie 2019, la exact doi ani de la invocarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, iar perioada de tranziţie de 21 de luni se va încheia la 31 decembrie 2020, dată ce coincide cu încheierea cadrului financiar multianual al UE 2014-2020.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ