Micii româneşti nu au primit votul pentru a trece graniţa. CE a amânat votul pentru luna iulie

| 20 feb, 2014

Votul din cadrul Comitetului permanent pentru lanţul alimentar şi sănătatea animală (SCFCAH) privind autorizarea folosirii bicarbonatului de sodiu în prepararea micilor care trebuia să aibă loc joi a fost amânat pentru luna iulie, au declarat surse concordante.

Votul din SCFCAH - comitetul permanent condus de Comisia Europeană (CE) şi în care sunt reprezentate la nivel de experţi statele membre - a fost amânat întrucât şapte state au fost nemulţumite că pe lista ce urma să fie supusă votului nu s-au aflat decât câteva produse, printre care şi micii româneşti. Întrucât nu exista o majoritate calificată, acordarea acestei excepţii nu a mai fost supusă la vot, iar producătorii care urmau să beneficieze de ea vor avea de aşteptat până în luna iulie, transmite Agerpres.


'În final, votul nu a mai avut loc astăzi. Intenţia era de a vota astăzi în SCFCAH asupra unui pachet de mai mulţi aditivi care să fie autorizaţi pentru anumite produse tradiţionale, printre care şi produsul românesc mici. Următorul pas este reluarea discuţiilor cu statele membre, chestiunea urmând să revină pe agendă într-una dintre următoarele reuniuni ale SCFCAH', a declarat purtătorul de cuvânt al CE în acest dosar, Roger Waite.

Amânarea votului din SCFCAH înseamnă practic că situaţia actuală se va prelungi, respectiv micii vor putea fi în continuare produşi şi comercializaţi în România, dar nu vor putea merge la export.

Conform sursei citate, după ce votul are loc în SCFCAH, Comisia trebuie să înainteze textul adoptat Parlamentului European, respectiv Comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară (ENVI, care poate înainta obiecţii. În condiţiile în care votul din SCFCAH va avea loc în luna iulie, excepţiile privind utilizarea acestor aditivi în unele produse tradiţionale vor ajunge pe masa noului legislativ comunitar, format în urma alegerilor europene de la 25 mai.

Alex Jurconi, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Române a Cărnii, spune că  eforturile necesare includerii celor două ingrediente, respectiv bicarbonatul de sodiu şi carminul, în reţeta micilor trebuie să continue atât la nivel european cât şi naţional. Azi nu s-au îndeplinit condiţiile suficiente pentru obţinerea unui vot favorabil, acea majoritate calificată, au lipsit câteva voturi. Asta înseamnă pentru noi că va trebui să continuăm discuţiile cu Bruxelles-ul şi cu colegii din industriile europene. Va trebui să ne asigurăm că protocolul încheiat cu MADR, Ministerul Sănătăţii, ANSVSA, funcţionează în continuare în sensul producerii şi comercializării micilor cu bicarbonat şi carmin, dar numai pe teritoriul României, nu şi în spaţiul intracomunitar".


Datele statistice arată că în România se produc şi se consumă anual aproximativ 22.000 de tone de mici, însă piaţa neagră reprezintă circa 70-80%.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ