Mihai Craiu: Sunt mai îngrijorat de dascăli şi de bunicii care-i aduc şi-i iau de la şcoală, nu de ceea ce vor face copiii

| 26 aug, 17:03

Medicul primar pediatru Mihai Craiu a declarat că începerea şcolii nu trebuie privită cu teamă din perspectiva contagiozităţii copiilor, ci mai degrabă cei în pericol sunt adulţii şi profesorii care vor fi prezenţi în şi pe lângă şcoli.

"Cred că cel mai important lucru pe care trebuie să-l ştie un părinte este că, oriunde în lume unde au fost îngrijiţi pacienţi cu COVID-19, copiii au reprezentat o minoritate. Şi asta înseamnă că, indiferent de gene, de sărăcie, de mediu sau de orice altceva, copiii – din punctul de vedere al severităţii şi al duratei bolii – se îmbolnăvesc mai rar, mai puţin şi mai scurt decât adulţii. Eu, ca pediatru, sunt mai îngrijorat de dascăli şi de bunicii care-i aduc şi-i iau de la şcoală, nu de ceea ce vor face copiii. (...) încă o dată: mie de adulţi mi-e frică. Şi nu mie, personal: OMS-ului, experţilor de la INSP. Toate autorităţile spun că riscul mare este în cancelarie, nu în clasă", a declarat conf. dr. Mihai Craiu într-un interviu pentru Adevarul.

Citeşte şi Ce spune profesorul Alexandru Rafila despre ideea testării periodice a profesorilor

Medicul pediatru la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi a Copilului "Alessandrescu-Rusescu" din Bucureşti afirmă că elevii de vârstă mică pot fi convinşi fără probleme să poarte mască.

"Prejudecata este a noastră, a adulţilor. Dacă-şi va alege copilul materialul pentru mască, dacă i-o facem cu desene, cu un fel de zâmbet, dacă o să punem măscuţa ursuleţului favorit de pluş acasă, de-acuma, până să înceapă şcoala! Sunt ferm convins că trebuie făcute două lucruri: spălatul pe mâini, dimineaţa, când încep şcoala cei mici, şi purtatul măştii înăuntru. Un copil care răspunde la clasă trebuie să-şi pună mască pentru a nu răspândi virusul. Masca e prohibită doar la copiii mai mici de 2 ani", a subliniat Mihai Craiu.

În privinţa rolului pe care părinţii vor trebui să îl aibă la începutul cursurilor, medicul subliniază că "orice părinte ştie când copilul lui are o boală acută, febrilă, fără niciun fel de pregătire medicală".

"Părintele poate să-şi asume responsabilitatea educaţiei în aceste trei lucruri: să înveţe copilul să se spele pe mâini, să înveţe copilul să nu atingă cu mânuţa ochii, nasul şi gura – pentru că acestea sunt modalităţile de a te infecta de la cineva care nu pare bolnav – şi, eventual, să poarte o măscuţă pe care şi-o doresc ei, pusă corect peste nas şi gură. Atâta vreme cât măştile nu seamănă cu cele medicale ca să se încarce psihologic de ideea de boală, copiii cred că le-ar purta", a conchis dr. Mihai Craiu.

Citeşte şi Recomandările medicului Mihai Craiu pentru un an şcolar fără infectări masive în rândul copiilor

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ