MINISTERUL AGRICULTURII: Bihorul este judeţul cu cei mai mulţi tineri instalaţi la ţară

| 16 iul, 19:59

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a apreciat joi, cu ocazia Caravanei PNDR 2020, faptul că Bihorul este judeţul cu cel mai mare număr de tineri instalaţi la ţară, aici fiind 840 de tineri fermieri din cei 13.000 din ţară care au accesat măsura de finanţare adresată lor, transmite Agerpres.

 

'Peste 400 milioane de euro au fost contractaţi în judeţul Bihor. (...) Am realizat un progres în Agricultură, pentru că am avut sursă de finanţare importantă. Am câştigat net odată cu aderarea la Uniunea Europeană', a subliniat ministrul, la o întâlnire cu fermierii.

Potrivit acestuia, în ultimii doi ani România a reuşit să exporte mai mult decât a importat în domeniul agro-alimentar. În prezentarea făcută PNDR 2014-2020, ministrul Agriculturii a precizat că în jur de 900 milioane euro pot fi accesate în acest an.

'Din martie am început să deschidem sesiuni de depuneri de proiecte. Trebuie să dezvoltăm mai mult sectorul de producţie, pentru a face faţă celor din zona de procesare', a precizat ministrul.

Totodată, el a anunţat că, în aceste zile, se scrie strategia pentru GAL-uri, fiind disponibile finanţări pentru proiecte inovative, cum ar fi cadastrarea sau pieţele agro-alimentare. Pe de altă parte, el le-a atras atenţia celor care vor să obţină finanţări prin PNDR că se acordă punctaje suplimentare celor care includ procesarea în proiectele lor. De asemenea, cei care se constituie în cooperative vor fi stimulaţi suplimentar cu 20% din finanţare. Pentru pomicultură, măsură lansată săptămâna trecută, finanţarea nerambursabilă poate ajunge până la 70% din suma totală.

Programul de joi al ministrului a inclus mai multe întâlniri cu fermieri şi primari, precum şi vizite la obiective realizate cu fonduri PNDR 2007/2013, considerate exemplu de bună practică, la Tulca, Nojorid şi Sîntion. La Tulca, au fost vizitate silozurile pentru cereale cu o capacitate de depozitare de 20.000 de tone realizate de Ioan Robert Erdei, valoarea investiţiei fiind de 3,9 milioane euro. Erdei deţine şi lucrează în arendă peste 2.000 ha teren arabil. La Nojorid, a fost vizitată fabrica de procesare a cărnii Andromi, care are o capacitate de procesare de 17 tone de carne/zi. Proiectul de extindere a fabricii, finanţat prin PNDR, este de aproape 4 milioane euro. Un alt obiectiv vizitat a fost căminul de bătrâni de la Sîntion, comuna Borş.

Ministrul Agriculturii însoţeşte, joi şi vineri, Caravana PNDR 2020 în judeţul Bihor, alături de secretarul de stat George Turtoi şi de directori din instituţiile din subordine, vizite similare fiind făcute în ultima perioadă şi în Timiş, Arad şi Satu Mare.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ