Ministerul Educației a lămurit manipularea „la facultate, fără BAC”

| 13 sep, 2014

ADMITERE FACULTATE. Dezinformarea lansată în legătură cu posibilitatea tinerilor fără diplomă de Bacalaureat de a se înscrie la facultate a fost  dezmințită de ministrul Educației. Remus Pricopie a lămurit această situație incertă, ce a fost provocată de unele surse media, și a declarat că „nimeni nu se poate înscrie la facultate și nu poate dobândi statutul de student, fără diplomă de Bacalaureat.”

ADMITERE FACULTATE. Drept pentru care, ministrul Educației a făcut cunoscute condițiile pentru cei ce pot participa la admiterea în învățământul superior. Conform Legii Educației Naționale (LEN), art 7 (3) absolvenții învățământului liceal care susțin și promovează examenul național de Bacalaureat dobândesc și diplomă de Bacalaureat, care le dă dreptul de acces în învățământul superior.

Totodată, potrivit art 151 (1) din LEN, proaspeții absolvenți de liceu pot participa la admiterea în ciclul I de studii universitare doar atunci când atestă prezenta diplomă de bacalaureat sau diploma echivalentă.

De asemenea, Remus Pricopie a ținut să lămurească faptul că în metodologia recent adoptată este trecut chiar titlul său de „Învățământ terțiar nonuniversitar”, ceea ce vine să evidențieze actele jurnalistice  de slabă calitate, care au  dus în eroare populația.

Mai mult, conform LEN. nr.1/2001 cu modificările și completările ulterioare, universitățile acreditate pot înființa unități de învățământ preuniversitar, anume colegii, la care au acces, ca și până acum, inclusiv  absolvenții de liceu fără diplomă de bacalaureat.

Însă aceste persoane nu au calitatea de student și nici nu urmează cursurile unei facultăți, ci, în spațiul oferit de o universitate, desfășoară activități specifice școlilor postliceale. Iar la absolvirea colegiului, cursanții primesc o diplomă de certificare a calității profesionale, și nu una de licență, potrivit celor scrise de ministrul Remus Pricopie, pe pagina sa de socializare Facebook.

Prin urmare, un obiectiv important pentru ministrul Educației este acela de a –i stimula pe tinerii absolvenți de liceu (cu sau fără diplomă de Bacalaureat) de a-și continua studiile, respectiv de a-i integra pe aceștia pe piața muncii.

Drept pentru care, în anul 2014 – 2015, continuarea studiilor de către absolvenții de liceu se poate face inclusiv în spațiul și sub organizarea unei universități. Practic, instituțiile de învățământ superior  acreditate statului pot organiza școli postliceale cu o durată de 1-3 ani.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ