MINISTERUL JUSTIŢIEI vrea să construiască DOUĂ noi penitenciare

| 12 iul, 09:52

Ministerul Justiţiei vrea să facă două studii de prefezabilitate pentru construirea a două penitenciare, unul în comuna Berceni, județul Prahova și un altul în municipiul Caracal, județul Olt, cu o capacitate de cazare de 1.000 de locuri, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern.

"Pentru asigurarea misiunii sistemului penitenciar ca serviciu public responsabil cu aplicarea regimului de detenţie şi cu asigurarea intervenţiei recuperative, (...) considerăm că este oportună construirea a două penitenciare noi, cu o capacitate de cazare de 1.000 de locuri", conform proiectului de Hotărâre de Guvern lansat de Ministerul Justiţiei în dezbatere publică.

În acest context, Ministerul Justiţiei menționează că, prin Hotărârea Guvernului numărul 196/2015, a fost aprobată suplimentarea bugetului instituţiei pentru anul 2015 cu două milioane de lei, pentru Administraţia Naţională a Penitenciarelor, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.

"Potrivit dispozițiilor art. 43 alin. (7) din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, prin excepție de la regula generală în materie, în cazuri temeinic justificate, ordonatorii principali de credite pot efectua cheltuieli pentru achiziționarea și/sau elaborarea studiilor de fezabilitate și a altor studii aferente obiectivelor de investiții, cu aprobarea Guvernului. Astfel, prin prezenta Hotărâre a Guvernului se autorizează Ministerul Justiției, pentru Administrația Națională a Penitenciarelor, să efectueze cheltuieli pentru achiziția a două studii de prefezabilitate destinate construirii a două penitenciare în Comuna Berceni, județul Prahova și în Municipiul Caracal, județul Olt", se mai arată în proiectul de HG.

Iniţiatorii proiectului de act normativ precizează că menţinerea şi dezvoltarea infrastructurii sistemului penitenciar s-a realizat, în principal, prin preluarea unor imobile de la alte instituţii, prin construirea de unităţi penitenciare noi şi prin modernizarea celor existente. Investiţiile au fost asigurate din fonduri publice, sumele alocate fiind limitate.

"Infrastructura sistemului penitenciar dezvoltată înainte de 1989 nu corespunde standardelor prevăzute de Consiliul Europei. Aducerea sistemului penitenciar românesc la aceste standarde implică un proces de durată, realizat cu costuri semnificative. Un factor determinant şi extrem de îngrijorător îl constituie faptul că Administraţia Naţională a Penitenciarelor a primit, prin intermediul Ministerului Finanţelor, un total de 139 hotărâri judecătoreşti pronunţate împotriva statului român, al căror obiect îl constituie condiţiile de detenţie. Până în prezent, statul român a fost obligat la plata a 1.142.154 euro şi 10.000 franci elveţieni", potrivit unei descrieri a situaţiei actuale, prezentată în cadrul proiectului de HG.

Majoritatea hotărârilor se referă la modul de respectare a drepturilor omului din perspectiva asigurării condiţiilor minime de detenţie, în special în ceea ce priveşte condiţiile de cazare, precizează sursa citată.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ