Adrian Năstase sare în ajutorul deţinuţilor şi face un apel către Ministerul Justiţiei

| 07 mai, 08:55

Fostul premier Adrian Năstase trimite o serie de propuneri către CSM şi Ministerul Justiţiei, pentru o mai bună reglementare a muncii intelectuale a deţinuţilor. El însuşi beneficiar de o reducere a pedepsei după ce a scris o carte în penitenciar, fostul lider PSD afirmă că este un moment potrivit pentru a clarifica unele inadvertenţe ale reglementării.

"1. Principiul că si munca intelectuală, nu numai cea fizică, poate duce la reducerea pedepsei ar trebui păstrat.

2. Este evident că se impune insă un control mai atent al caracterului stiintific al lucrării elaborate. Poate din partea unei structuri universitare, neutre. In niciun caz din partea procurorilor de sedintă, cu ocazia judecării cererilor de liberare conditionată.

3. Ar trebui stabilita si o anumită limită rezonabilă in ceea ce priveste numărul lucrărilor ce pot fi luate in calcul in aplicarea art. 96 din Legea 254/2013. Altfel, prin reducere la absurd, cineva care ar elabora 12 lucrări intr-un an, ar beneficia de reducerea cu 12 luni a pedepsei in anul respectiv.

4. Problema cea mai delicată este insă legată de eficienta acestei măsuri. De obicei, „zilele câstig” sunt luate in calcul pentru a putea depune cererea de liberare conditionată la Comisia din penitenciar. Urmează insă – fixarea termenului la judecătorie (2-4 săptămâni); – redactarea hotărârii (1-4 sătămâni); – redactarea contestatiei de către parchet, aproape in toate cazurile de către DNA (1-4 săptămâni); – fixarea termenului pentru contestatie (2-4 săptămâni). In acest fel, beneficiul celor 30 de zile câstigate pentru o lucrare, se (poate) pierde prin procedura nestandardizată la nivelul judecătoriilor, sau prin termenele prelungite, datorate si gradului deosebit de incărcare cu dosare. Consider că, asa cum există termene de urgentă pentru procedurile de pierdere a libertătii, ar trebui să existe, simetric, si proceduri accelerate pentru eventuala punere in libertate, proceduri si termene clare, ce ar trebui prevăzute in noile reglementări", scrie Adrian Năstase pe blog.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ