Ministrul Energiei: RADET şi ELCEN se vor întâlni zilnic pentru funcţionarea optimă a sistemului de încălzire

| 05 ian, 21:30

Reprezentanţii RADET şi cei ai ELCEN se vor întâlni zilnic în şedinţă comună, pentru a analiza modul în care s-a derulat furnizarea agentului termic şi pentru a lua cele mai bune măsuri în vederea funcţionării sistemului, a declarat, marţi seara, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, după întâlnirea avută cu conducerea celor două companii, transmite Agerpres.

Grigorescu i-a convocat marţi, la minister, pe oficialii ELCEN şi RADET, la solicitarea primarului general Răzvan Sava, în urma întreruperii furnizării agentului termic în mai multe zone din Capitală, începând de duminică. 

"Situaţia a fost generată de avarii, avarii şi probleme tehnice atât la nivelul RADET, cât şi la nivelul ELCEN. Din analiza noastră, aceste avarii sunt generate de starea precară a sistemului care, din nefericire, nu este o situaţie nouă, este o situaţie istorică. În acest moment ambele avarii sunt reparate în totalitate şi se revine în parametri de funcţionare. Încălzirea va fi graduală, astfel încât până mâine dimineaţă să existe confortul termic în toate apartamentele. Au existat şi probleme de comunicare. Am hotărât împreună ca de mâine dimineaţă să existe o şedinţă comună a celor două companii, zilnică, pentru a analiza modul cum s-a derulat furnizarea de agent termic şi cum a lucrat sistemul, de fapt, în ziua anterioară, şi măsurile luate pentru funcţionarea bună a sistemului", a spus ministrul Energiei. 

Mai multe blocuri din cartierele Drumul Taberei şi Militari din sectorul 6 al Capitalei au rămas fără căldură şi apă caldă începând de duminică după-amiază. 

Potrivit RADET, acest lucru a fost cauzat de parametri scăzuţi ai agentului termic livrat de SC Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) din CET VEST. "Astfel, pentru data de 3 ianuarie, comanda RADET către ELCEN - CET VEST a fost următoarea: temperatura solicitată: 103°C, temperatura livrată: 93-96 °C", relevă sursa citată. 

Totodată, Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) a remis, marţi, un comunicat de presă în care afirmă că pune la dispoziţia Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET), începând de marţi, ora 18,00, încă 140 Gcal/h pentru asigurarea cu agent termic a unor zone din Capitală, după eliminarea avariei de la CTE Bucureşti Vest. 

În data de 4 ianuarie 2016, ora 11,25, la CTE Bucureşti Vest s-a oprit din funcţionare cazanul de apă fierbinte numărul 6, ca urmare a unei avarii (pierderi de fluid) la sistemul convectiv. Acest cazan de apă fierbinte, utilizat ca agregat de vârf, are o capacitate nominală de 100 Gcal/h, precizează reprezentanţii ELCEN. 

La data evenimentului, acest agregat producea circa 20 Gcal/h dintr-un total de 205 Gcal/h produs la nivel de CTE Bucureşti Vest, adică mai puţin de 10% din producţia centralei, destinată municipiului Bucureşti, mai precis cartierelor Crângaşi, Militari şi Drumul Taberei. 

În urma acestui incident, ELCEN a organizat şi mobilizat echipe de intervenţie în vederea eliminării avariei, a mărit producţia de energie termică la CTE Grozăveşti cu circa 60 Gcal/h, preluând zonele arondate CTE Bucureşti Vest. Astfel, a fost restrânsă aria de termoficare a CTE Bucureşti Vest odată cu extinderea ariei CTE Grozăveşti. 

În paralel cu demersurile efectuate pentru remedierea avariei, ELCEN a comunicat RADET că are disponibilităţi de producţie a energiei termice de 50 Gcal/h în CTE Progresu, respectiv 100 Gcal/h în CTE Bucureşti Sud, care pot fi utilizate pentru asigurarea condiţiilor de confort termic locuitorilor Bucureştiului. 

"Aceste capacităţi de producţie sunt în continuare disponibile şi neutilizate. Mai mult decât atât, începând de azi, ora 18,00, ELCEN mai pune la dispoziţia RADET încă 140 Gcal/h, ca urmare a comenzii de pornire a blocului nr. 5 de la CTE Bucureşti Sud', au afirmat reprezentanţii Electrocentrale Bucureşti. 

ELCEN apreciază că situaţia creată a fost determinată de un cumul de factori, printre care avariile RADET din data de 31 decembrie 2015, respectiv 2 ianuarie 2016, avaria ELCEN din data de 4 ianuarie 2016 şi temperaturile scăzute din această perioadă. 

Electrocentrale Bucureşti apreciază că inerţia sistemului de termoficare (timpul necesar de revenire în parametri normali) este cuprinsă între 12 şi 24 de ore în condiţiile unor temperaturi medii de iarnă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ