Ministrul Energiei: România nu s-a opus plafonării preţului la gaze, ci a cerut o plafonare mai largă

| 14 sep, 19:15

Ministrul Energiei Virgil Popescu a precizat că România a propus la reuniunea extraordinară a miniştrilor Energiei din UE ca plafonarea preţului gazelor să fie mai largă şi să nu vizeze doar gazul rusesc, deoarece ar exista riscul ca oferta să fie mică decât cererea şi să crească preţul pentru gazul din celelalte surse.

 

„România nu s-a opus plafonării preţului gazului rusesc. România a propus o plafonare mai largă, inclusiv a preţului gazului rusesc, pe piaţa europeană, deoarece, pentru a putea decupla foarte bine preţul gazului de preţul energiei electrice, e clar că trebuie să avem un plafon, un preţ mult mai mic al gazului. Ori, dacă plafonăm doar o parte din piaţă şi cealaltă piaţă este lăsată liberă, există riscul la un moment dat ca cererea să fie mai mare decât oferta şi să crească preţul celorlalte surse de gaz: gazul olandez, gazul românesc, gazul din Azerbaidjan, al LNG. Şi propunerea a venit, şi credeţi-mă că va fi luată în calcul. Mai multe state au propus acest lucru”, a afirmat Virgil Popescu, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului.
Ministrul Energiei a prezentat o propunere a Greciei de a scoate din indexul bursier al Bursei Olandeze de gaz partea de LNG, fiindcă preţul acestuia în prezent este crescut artificial tot de preţul gazului natural.
„Se va lucra la un sistem în aşa fel încât să protejăm întreaga piaţă europeană a gazului natural, să o reformăm. Dacă am lua doar o singură sursă, atunci s-ar putea să fie debalansată şi celelalte surse să crească preţul. Preţul gazului natural la 200 de euro faţă de 20 de euro vi se pare preţ de piaţă? Este un preţ foarte mare, crescut şi ţinut artificial de speculaţiile gazului rusesc. Deci preţul de 200 de euro care e acum, 198 euro, de 300 cât a fost, este extraordinar de mare faţă de un preţ real de 20 de euro. Gândiţi-vă că în perioada de pandemie aveam preţuri de 7 euro pe MWh. Deci vorbim de preţuri foarte mari, de preţuri speculative. Despre asta vorbim şi vrem să reducem aceste preţuri speculative. Nu vorbim de o opţiune a României să nu fim de acord. Am vrut o chestie mai largă. Evident că se va ajunge la un consens„, a completat Popescu.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ