MINISTRUL FONDURILOR EUROPENE: 5.500 de proiecte ar trebui finalizate până la sfârşitul anului

| 26 noi, 16:16

Aproximativ 5.500 de proiecte pe fonduri europene din exerciţiul financiar 2007-2013 ar trebui finalizate până la sfârşitul anului, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, arătând că probabil că unele dintre ele nu vor putea fi definitivate, transmite Agerpres.

"Programul 2007-2013, care a avut o alocare bugetară de 28 de miliarde de euro, finanţează sau are în implementare peste 15.000 de proiecte, dintre care, în faza de implementare, aproximativ 5.500 de proiecte ar trebui să fie finalizate până la sfârşitul anului. Din păcate, încă nu ştim care este situaţia, probabil unele dintre ele nu o să poată fi finalizate, o să facem tot efortul cu echipele pe care le avem la nivelul ministerelor să putem să accelerăm această implementare", a afirmat Răducu la Palatul Victoria. 

Răducu a făcut această precizare după întâlnirea pe care premierul Dacian Cioloş a avut-o cu miniştrii responsabili în gestionarea fondurilor europene. 

Ministrul Fondurilor Europene a mai afirmat că sunt 77 de proiecte care nu se pot finaliza şi vor fi fazate pe următorul program 2014-2020. 

"Pe lângă proiectele implementate efectiv (...), pentru a salva anumite proiecte, avem aşa-numite proiecte fazate. Pentru un număr de 77 de proiecte care nu se pot finaliza, mai ales cele referitoare la infrastructura mare - de apă, de transport -, se încearcă fazarea lor, finanţarea pe programul existent a unei părţi din aceste proiecte, urmând ca faza a doua a proiectele să se finanţeze din programul viitor. Lucrăm foarte mult la aceste proiecte fazate, să verificăm toate cheltuielile", a explicat Răducu. 

Potrivit ei, o a doua categorie de proiecte care ar dori să fie incluse în această perioadă de programare, care se încheie acum, sunt proiecte retrospective. 

"Ne dorim să facem o analiză a proiectelor finanţate de la bugetul de stat sau cu ajutorul finanţării de către instituţiile financiare internaţionale (...). Încercăm să includem în finanţarea europeană parte dintre aceste proiecte", a adăugat Răducu. 

Ministrul Fondurilor Europene consideră că trebuie simplificată procedura şi documentaţia pentru proiectele pe fonduri europene. Ea a menţionat că în perioada anterioară au fost destule blocaje şi dificultăţi în interpretarea acestei documentaţii. 

"Am văzut în perioada anterioară destul de multe blocaje şi dificultăţi în interpretarea documentaţiei, în faptul că beneficiarii s-au confruntat cu o documentaţie extrem de stufoasă şi dificilă, încercăm să reducem din birocraţie şi de a demara din proiectele de investiţi", a spus Răducu. 

Ea a menţionat că obiectivele sunt de transparenţă, simplificarea procedurilor şi acordarea de mai multă asistenţă beneficiarilor. 

Premierul a avut o şedinţă de lucru pe tema absorbţiei fondurilor europene la care au participat miniştrii de resort, reprezentanţi ai autorităţilor de management. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a precizat că la jumătatea lunii decembrie va avea loc o nouă şedinţă pe această temă.

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ