Ministrul Fondurilor Europene: România are toate șansele să absoarbă 70% din banii europeni

| 02 sep, 16:33

Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a declarat că până în luna decembrie România are toate șansele să aibă un procent de absorbție a fondurilor UE de 70%.

"După soluționarea acestor întreruperi de plăți, sumele pe care le avem la ora actuală, astăzi, în casă și pe care le putem procesa spre trimitere la Comisia Europeană indică un procent de 62% absorbție în acest moment. Până în decembrie România are toate șansele să aibă un procent de absorbție de 70%. Depindem foarte mult de facturile care vor veni. După cum bine știți, beneficiarii au obligația de a plăti în decembrie chiar și în ultima zi a anului, dar facturile pot fi aduse și în ianuarie, februarie, martie în cursul anului viitor spre a fi procesate și trimise la Comisia Europeană", a spus ministrul, miercuri, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.

Nica a adăugat că din estimările beneficiarilor "procentul de absorbție este mai mare, se duce undeva spre 75-78%", relatează Agerpres.

Citește și:  Crețu: Fondurile UE destinate politicii de coeziune pot fi folosite şi pentru a asigura integrarea efectivă a migranților


"Dar sunt estimările beneficiarilor, vin în urma întâlnirilor pe care le-am avut cu fiecare beneficiar pe parcursul lunii iulie. Ei au spus că-și termină și-și finalizează aceste proiecte. Rămâne să vedem dacă se va întâmpla acest lucru. Eu vă vorbesc de 70% la sfârșitul anului pe estimările noastre și pe o pondere pe care am făcut-o pe estimările beneficiarilor", a explicat ministrul Fondurilor Europene.

Despre faptul că, în aceste condiții, un procent de 20-30% reprezintă fonduri care se vor pierde, Nica a arătat: "Nu, o altă sumă, o diferență, se va regăsi în proiectele pe care le-am trimis la Comisia Europeană și undeva la nivelul lunii septembrie-octombrie sunt supuse acelui proces de fazare de a fi finalizate din fondurile 2014-2020, unde așteptăm o decizie a Comisiei Europene".

"Avem sume care sunt blocate în investigații și unde, în urma dialogului instituțional, sperăm să avem o decizie cu ele. Sumele respective sunt achitate în mare parte către beneficiari în anumite proiecte și pe care, de asemenea, pe parcursul anului viitor, le putem declara la Comisie în cazul finalizării acestor investigații. De aceea procentele acestea pot depinde foarte mult și de alte demersuri, dar ceea ce v-am spus — 70% — reprezintă un procent fără această fazare, fără sumele pe care le avem blocate în investigații", a mai precizat ministrul.

Tag-uri: fonduri europene
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ