MARIUS NICA, contre cu ALINA GORGHIU

| 12 iul, 14:31

România se află printre statele membre ale Uniunii Europene care nu a înregistrat întârzieri în semnarea Programelor Operaţionale 2014 - 2020, a declarat duminică Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica. Co-presedintele PNL Alina Gorghiu il critica insa pe premierul Victor Ponta pentru ca se lauda cu Programul Operaţional Infrastructură Mare care ar fi fost semnat cu o intarziere de 18 luni.

Săptămâna aceasta a fost aprobat Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014 - 2020, care beneficiază de cea mai mare alocare de fonduri europene, de circa 9,4 miliarde euro (la care se adaugă o cofinanţare naţională de circa 2,4 miliarde euro) şi este finanţat atât din Fondul European de Dezvoltare Regională, cât şi din Fondul de Coeziune.

Tot anul acesta a avut loc şi aprobarea oficială a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, a Programului Operaţional Regional, cu o alocare de 7,91 miliarde euro, a Programului Operaţional Capacitate Administrativă, cu o alocare financiară de aproximativ 658 milioane euro şi a Programul Operaţional Capital Uman, cu o alocare financiară de aproximativ 5,05 miliarde euro.

De asemenea, la sfârşitul anului 2014 au fost aprobate de către Comisia Europeană două programe operaţionale: Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, cu o alocare financiară de aproximativ 251 milioane de euro, şi Programul Operaţional Competitivitate, cu o alocare financiară de aproximativ 1,58 miliarde euro.

' Aş vrea să reamintesc faptul că acest guvern a preluat o absorbţie de nici 8%. Avem astăzi, in ciuda tuturor criticilor, care sunt inevitabile, 55% absorbţie iar în decembrie 2015 ne vom încadra fără dubiu în intervalul 65 - 80%. Aşadar, munca serioasă nu se face cu ridicarea poalelor în cap şi nici cu acuze nefondate. România are nevoie de seriozitate şi de îndeplinirea unor obiective precum cele enumerate mai sus pentru ca vocea sa să fie una demnă si responsabilă', a declarat Ministrul Fondurilor Europene.

Marius Nica aminteşte că regulamentele europene aferente exerciţiului financiar 2014-2020 au fost aprobate la finalul lunii decembrie 2013. Conform acestora, în termen de 4 luni, statele membre urmau să trimită spre aprobare acordurile de parteneriat.

'România a respectat toate termenele impuse de regulamente şi reamintesc faptul că a fost al unsprezecelea stat membru din 28 care a reuşit aprobarea acestui document strategic. Totodată, la nivel european nici în acest moment nu sunt aprobate toate programele europene. În concluzie, România nu a înregistrat întârzieri în comparaţie cu celelalte state membre, ba chiar a făcut o figură frumoasă în cadrul Comisiei Europene', a mai explicat Marius Nica.

La finele lunii mai, România a înregistrat o absorbţie curentă a fondurilor europene, pe cadrul financiar 2007 - 2013, de 54,42%, în creştere cu 0,2 puncte procentuale faţă de nivelul de la finalul lunii aprilie, arată datele publicate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene (MFE).

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ