Ministrul Fondurilor Europene: Sunt pentru eliminarea garanţiei bancare în cazul privaţilor

| 19 oct, 2013

Ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici a declarat că doreşte eliminarea garanţiei bancare în cazul firmelor private care accesează programe finanţate prin fonduri europene.

"Eu sunt chiar şi pentru a elimina garanţia bancară în cazul privaţilor. Nu am de ce să-i pun unui privat o garanţie bancară dacă-i dau un avans sau o prefinanţare - plătesc în contul deschis la banca respectivă, acei bani nu se pot folosi decât pentru acel proiect, iar ceea ce cumpără beneficiarul în acel proiect îmi aparţine mie ca stat, până când proiectul se finanţează şi eu pun la dispoziţia beneficiarului privat acel echipament", a spus ministrul Teodorovici la Televiziunea Publică.

El a menţionat că a întreprins o serie de măsuri, atât pentru sprijinirea beneficiarilor publici, cât şi pentru cei privaţi, respectiv schimbarea mecanismului de plată.

"Acea decontare a facturilor care veneau, să spunem, către primării, pentru a nu le mai forţa să depună finanţarea proprie, am spus că decontăm noi, ca buget de stat, în primă fază, după care vom solicita Comisiei Europene rambursarea acestor plăţi. Acest lucru se va extinde şi către mediul privat, mai sunt unele chestiuni de clarificat, pentru că este o schimbare radicală de abordare, chiar un mecanism care nu există în celelalte state membre", a precizat Eugen Teodorovici.

Ministrul a vorbit şi despre schimbarea modalităţii de achiziţie publică, prin ordinul care s-a publicat în această săptămână în Monitorul Oficial modificându-se total procedura de achiziţii.

"Până în prezent, erau obligaţi privaţii, la fel ca şi la cei publici, să aibă o serie de condiţii de îndeplinit. Atâta vreme cât privatul pune banul propriu, este clar că este interesat, mult mai atent la banul său decât o face publicul. Am venit tot timpul cu suprasolicitări (...). Am lucrat ca auditor, deci ştiu foarte clar unde să mă opresc cu simplificarea, astfel încât să nu afectez principiile minime obligatorii pe care Comisia Europeană le impune unui stat membru, simplificarea aceasta se face cu respectarea tuturor cerinţelor europene", a afirmat Teodorovici.

Ministrul fondurilor europene a mai spus că cifrele privind absorbţia fondurilor europene arată o creştere foarte mare în 2013.

"O putem constata şi din ceea ce Comisia ne pune la dispoziţie, şi anume, România în anul 2013 are cea mai mare creştere la nivelul statelor membre în ceea ce înseamnă plăţile intermediare de la Comisie, deci efectiv plăţi făcute către statul membru, şi anume o creştere de 75%. Va trebui să intensificăm acest efort, mai ales că acum avem cele cinci programe operaţionale deblocate, ceea ce înseamnă foarte mult şi ca imagine pentru România, investitorii se uită foarte mult şi la asta. Este şi un semnal pentru piaţă, mediul privat aştepta ca o confirmare din partea Comisiei că lucrurile s-au îndreptat", a declarat Teodorovici.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ