Ministrul Lazăr Comănescu: Sistemul antirachetă de la Deveselu va întări securitatea naţională

| 18 dec, 12:27

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a declarat, vineri, că sistemul antirachetă de la Deveselu va întări securitatea naţională, iar participarea României la apărarea împotriva rachetelor balistice reprezintă "un angajament strategic susţinut de întregul spectru politic şi de majoritatea populaţiei", transmite Agerpres.

"Facilitatea antirachetă de la Deveselu are toate componentele necesare pentru a-şi îndeplini misiunea, dobândind astfel capabilitatea tehnică de activare. În perspectivă, facilitatea antirachetă de la baza militară Deveselu va fi integrată în capabilitatea NATO de apărare împotriva rachetelor balistice până la summitul aliat de anul viitor din Polonia. (...) Pentru România, sistemul antirachetă va întări securitatea naţională, atât direct prin protecţia pe care o asigură teritoriului naţional, cât şi indirect, sistemul având un important rol de descurajare", a afirmat Comănescu, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la sediul MAE, prin care s-a declarat capabilitatea tehnică a facilităţii antirachetă Aegis Ashore a SUA de la Baza militară Deveselu. 

Şeful diplomaţiei române a arătat că participarea României la acest proiect reflectă şi nivelul superior al relaţiei pe care Bucureştiul o are cu Washingtonul. 

"Din perspectiva ţării noastre, participarea la apărarea împotriva rachetelor balistice reprezintă un angajament strategic susţinut de întregul spectru politic şi de majoritatea populaţiei. Totodată, acesta reflectă nivelul superior al relaţiei bilaterale cu SUA, la aniversarea a 135 de relaţii bilaterale, şi consolidează, în acelaşi timp, profilul României în cadrul Alianţei Nord-Atlantice. Ne bucurăm astfel de o excelentă materializare a dimensiunii de securitate a Parteneriatului strategic româno-american pe care o dorim extinsă şi în celelalte domenii, cu precădere în cel economic", a afirmat ministrul. 

Lazăr Comănescu a reiterat că sistemul de la Deveselu nu este îndreptat împotriva Rusiei şi că are un rol defensiv. 

"Doresc să insist asupra caracterului exclusiv defensiv al apărării antirachetă. Comunicatele finale ale reuniunilor la vârf ale NATO, cât şi declaraţiile SUA şi ale României subliniază cu claritate faptul că apărarea antirachetă este defensivă şi vizează ameninţări cu rachete balistice din afara spaţiului euroatlantic. Aş dori să reiterez cu toată forţa şi foarte clar: sistemul antirachetă nu este împotriva Federaţiei Ruse. Dezvoltarea sistemului s-a făcut transparent şi predictibil, iar utilizarea sa se va face exclusiv în scop de legitimă apărare, în conformitate cu prevederile Cartei ONU şi dreptului internaţional", a precizat Lazăr Comănescu. 

La finalul ceremoniei a fost citită Declaraţia comună româno-americană de marcare a capabilităţii tehnice a facilităţii Aegis Ashore, despre care ministrul Comănescu a spus că reprezintă "o confirmare a validităţii Parteneriatului strategic dintre România şi SUA, a angajamentului SUA pentru securitatea României şi a Europei şi a unei legături transatlantice indestructibile".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ