Comănescu: SCUTUL de la Deveselu nu a fost conceput ca un instrument îndreptat împotriva Federaţiei Ruse

| 17 dec, 14:15

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a declarat, joi, că sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu, care va deveni activ vineri, nu a fost conceput ca un instrument îndreptat împotriva Federaţiei Ruse, ci se doreşte a fi un scut de apărare într-o lume în care, din punct de vedere al securităţii, devin tot mai preocupanţi actorii non-statali, transmite Agerpres.

"Încă o dată: construcţia acestei facilităţi de la Deveselu, foarte clar, nu este îndreptată, nu a fost concepută ca să fie un instrument îndreptat împotriva Federaţiei Ruse. (Este un - n.r.) scut de apărare, dar într-o lume în care constatăm că din perspectiva securitară tot mai preocupanţi devin actori non-statali. Insist asupra acestui lucru. Apărarea inclusiv anti-rachetă dobândeşte altă dimensiune şi altă importanţă", a precizat ministrul, într-un interviu pentru DC News. 

În contextul în care, miercuri, au apărut în presă o serie de declaraţii ale generalului-colonel Serghei Karakaiev, şeful Forţelor de rachete strategice, referitoare la sistemele anti-rachetă ale NATO, ministrul Lazăr Comănescu a atras atenţia asupra unei afirmaţii mai vechi a preşedintelui Dumei de Stat. 

"V-aţi referit la faptul că şi ieri cineva nu ştiu ce a declarat. Dar, eu aş spune ceva care am impresia că a trecut mai puţin observat. Vă amintiţi că nu demult a fost aici preşedintele Dumei. (...) Eu cel puţin am reţinut ceva care mi se pare foarte interesant. Întrebat fiind despre Deveselu, a spus: "este o decizie a autorităţilor române pe care noi o respectăm". Nu s-a reţinut acest lucru. Mie mi se pare că al treilea om în stat în Federaţia Rusă făcând o asemenea afirmaţie e un lucru care nu poate să fie ignorat", a precizat ministrul. 

El a subliniat că sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu reprezintă o nouă confirmare a substanţei deosebite a Parteneriatului Strategic româno-american. 

"Este, pe de altă parte, o confirmare a determinării României de a contribui la consolidarea şi pe această cale la securitatea şi stabilitatea în zonă. Să nu uităm că această facilitate va deveni parte integrantă a sistemului anti-rachetă al NATO", a afirmat Comănescu. 

Întrebat dacă în acest moment România se află într-un pericol de război, el a respins o astfel de variantă. "Nu putem să vorbim, după părerea mea, despre un asemenea pericol. Asta nu înseamnă că nu trebuie să ne preocupe - şi facem acest lucru - întreprinderea oricăror acţiuni şi luarea oricăror măsuri care să contribuie la stabilitate şi securitate în zona noastră", a punctat ministrul Comănescu. 

Generalul-colonel Serghei Karakaiev a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că rachetele ruseşti vor putea străpunge scutul de apărare antirachetă construit de SUA în Europa. 

'Estimările experţilor arată că sistemul (american) de apărare antirachetă în curs de desfăşurare astăzi nu este capabil să reziste unei salve sincronizate a forţelor de rachete strategice (ruse), în ceea ce priveşte atât capacitatea de analiză a datelor, cât şi puterea de foc', a afirmat Karakaiev, citat de agenţiile de presă ruse. 

Sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu va deveni activ pe 18 decembrie, a declarat la începutul acestei luni, la Washington, pentru Radio România Actualităţi, John Heffern, adjunct al asistentului pentru afaceri europene al secretarului de stat american.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ