Ministrul Transporturilor, despre reducerea rețelei de cale ferată

| 04 iun, 20:04

Reducerea rețelei de cale ferată va fi realizată numai după ce vor fi epuizate toate posibilitățile de rentabilizare a acesteia, în condițiile în care există o tendință evidentă în toate statele membre UE față de acest sistem de transport, a declarat ministrul Transporturilor, Ioan Rus, după discuțiile avute joi, la Bruxelles, cu Violeta Bulc, comisar european pentru Transporturi.

"Comisarul european pe Transporturi a recomandat României ca în strategia de dezvoltare a infrastructurii feroviare să acorde atenție potențialului maxim de dezvoltare a acestui tip de transport, iar reducerea rețelei de cale ferată să fie judicios realizată, numai după ce au fost epuizate toate celelalte posibilități de rentabilizare a acesteia", a declarat Ioan Rus într-un comunicat de presa.

Subiectele de discuțiile dintre cei doi oficiali au vizat, în principal, Master Planul General de Transport, dar au fost abordate și teme de actualitate ale politicii de transport la nivelul Uniunii Europene.

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a dat asigurări că Master Planul General de Transport respectă în totalitate rețeaua TEN-T Core și Comprehensive, iar apoi, în prioritizarea proiectelor este luat în calcul interesul național, care înseamnă nevoia de interconectivitate a regiunilor istorice ale țării.

La rândul său, Violeta Bulc a subliniat că la nivelul Uniunii Europene accentul va fi pus în viitor pe transportul feroviar și a vorbit de o orientare strategică a Uniunii Europene spre căile ferate, dat fiind potențialul acestui tip de transport în întreagă Europă. Ea a transmis autorităților române ca în strategia de dezvoltare a căilor ferate să fie analizate nu doar date de trafic și date economice, ci să se țină cont și de eventuale evoluții și dezvoltări ale căilor ferate.

Potrivit ministrului Ioan Rus, autoritățile române sunt conștiente de importanța transportului feroviar și de faptul că viitorul aparține căilor ferate, în condițiile în care există o tendință evidentă în toate statele membre UE. În plus, oficialul român consideră că dezvoltarea corespunzătoare a rețelei de cale ferată va potența dezvoltarea proiectelor navale și aeriene din Master Planul General de Transport și va da greutate dezvoltării Portului Constanța.

Conform Master Planului General de Transport, în urma dezbaterilor publice, în sectorul feroviar au fost propuse investiții pentru reabilitarea coridoarelor feroviare (3.219 km), dar și investiții pentru reabilitarea unor căi ferate cu potențial economic (1.131 km — Linia industriei auto, Linia cerealelor, Linia Cărbunelui).

De asemenea, au fost propuse pentru electrificare toate sectoarele de cale ferată care aparțin rețelei TEN-T Core, în total 425 kilometri. S-a propus și implementarea unor sectoare de cale ferată de viteză sporită care să conecteze principalele centre urbane din România, peste 1.000 de kilometri. În ultima variantă a Master Planului, se recomandă achiziționarea a 90 de bucăți de material rulant — locomotive, rame electrice și rame diesel.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ