Mircea Geoană: Ca politician poţi schimba destine mai mult decât în orice altă meserie

| 27 mar, 2014

Politica este în general o meserie prost privită, dar este totodată şi cea mai interesantă, a apreciat miercuri Înaltul Reprezentant al Guvernului Mircea Geoană, vorbind în faţa unei audienţe de elevi şi studenţi români şi străini reuniţi la Palatul Parlamentului.

'În ciuda anumitor percepţii negative, ca politician poţi schimba destine mai mult decât în orice altă meserie', a afirmat Mircea Geoană, cu ocazia ceremoniei de deschidere a celei de-a şasea Conferinţe Bucharest International Student Model United Nations (BISMUN), cel mai important proiect de simulare de comitete de Naţiuni Unite din România.

Printre altele, 'în această meserie este vorba despre valori, integritate şi principii. Scopul final ar trebui să fie să faceţi bine oamenilor, ţării, umanităţii'. 'Veţi avea şi succese şi eşecuri. Puteţi accepta înfrângerea cu o condiţie - să învăţaţi din ea', a subliniat el, amintindu-şi uşor amuzat că 'şi eu am fost preşedinte al României pentru o zi'.

Referitor la tema generală a conferinţei - 'Războaie juste şi injuste' - Geoană a apreciat oportunitatea acesteia, mai ales prin prisma evenimentelor recente de pe scena internaţională. 'De ce are Rusia nevoie de Ucraina? De ce are Rusia nevoie de Crimeea? De ce are Rusia nevoie de Transnistria?', s-a întrebat fostul ministru de externe. 'Pentru că fără adâncime teritorială Rusia este vulnerabilă', a explicat el.

'Studiaţi istoria şi geografia', i-a îndemnat Mircea Geoană pe cei peste 200 de tineri din diferite ţări care vreme de cinci zile vor intra în pielea unor diplomaţi la Parlament. Ei vor trebui să îşi apere, cu o cât mai mare acurateţe, politicile, interesele şi obiectivele statului pe care îl vor reprezenta în cele opt organisme simulate.

'Lumea noastră are nevoie de o armată de războinici ai păcii foarte bine pregătiţi. Care să poată conduce schimbarea, să formuleze strategii şi să atingă ţeluri. Ei trebuie să ţină pasul cu un context internaţional imprevizibil şi în continuă schimbare', a afirmat şi Reprezentantul Permanent al României la ONU Simona Miculescu, într-un mesaj video adresat participanţilor.

La ceremonia de deschidere desfăşurată miercuri în Foaierul Senatului au fost prezenţi, pe lângă participanţii la lucrările conferinţei, academicieni, oficiali ai statului român şi diplomaţi străini în post la Bucureşti. Principalul organizator al evenimentelui este Asociaţia Tineretul ONU din România, un ONG studenţesc cu tradiţie în România. Fenomenul 'Model United Nations' este relativ nou pentru România, dar este recunoscut pe plan internaţional ca fiind unul dintre cele mai complexe tipuri de simulări academice.

În cadrul Conferinţei BISMUN 2014 vor fi simulate următoarele consilii/comitete: Consiliul de Securitate al ONU, Comisia I a Adunării Generale (DISEC), Comisia a III-a a Adunării Generale (SOCHUM), ECOSOC, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, Comitetul Istoric, Consiliul Nord- Atlantic, Curtea Internaţională de Justiţie, Adunarea Generală a ONU (Ceremonia de deschidere şi de final).

Tag-uri: Mircea Geoană
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ