Mircea Geoană: Criza rusească arată că Europa şi-a pierdut ambiţia

| 07 apr, 2014

Senatorul PSD Mircea Geoană consideră că, într-un fel, Europa şi-a pierdut ambiţia, lucru pe care ni l-a arătat criza rusească şi chiar ţările cele mai influente au astăzi o agendă autolimitativă din punctul de vedere al Europei globale.

"Este chestiunea de definire pur şi simplu a Europei ca putere globală, criza rusească şi acest mercantilism pe care îl vedem înflorind pas cu pas arată că într-un fel Europa şi-a pierdut ambiţia şi chiar ţările care sunt cele mai influente şi care conduc Europa de facto astăzi au o agendă autolimitativă din punct de vedere Europa globală. Nu poţi să fii o putere globală exclusiv pe forţă economică şi de soft-power. Ai nevoie de hard-power de asemenea şi întrebarea pe care criza din Crimeea o va aduce în faţa noastră cu brutalitate este cât de departe putem face compromisuri pentru a putea menţine Europa funcţională - cât de mult este dispusă Germania să cedeze Marii Britanii şi cât va fi polul franco-german dispus să negocieze un compromis cu Marea Britanie pentru a păstra Marea Britanie în Europa. Fără Marea Britanie Europa este şchioapă, chiar dacă britanicii joacă un joc puţin mai la offsaid de la începutul începuturilor, avem nevoie de ei şi strategic, şi financiar şi politic", a susţinut Geoană la dezbaterea 'Provocări şi perspective pentru UE în contextul alegerilor europene', organizată la Palatul Parlamentului, conform Agerpres.

Geoană a apreciat că Europa se află într-un moment de criză şi de răscruce cum n-a fost niciodată de la începutul acestui proiect unicat în istoria umanităţii.

'Toţi cei care sunt atât de eurooptimişti cred că trebuie să facă o pauză, pentru că lucrurile nu sunt atât de simple. Avem o criză de legitimitate ca şi construct european în faţa propriilor cetăţeni, rata de absenteism, inclusiv în ţări nou venite, cum este România, în 2009 cred că am avut 28-29%, arată o dificultate a explicării către publicul general a însăşi ideii europene şi mi-e teamă că şi în 2014 participarea va fi submediocră. Cei care se bazează pe maşinăria de partid şi pe electoratul propriu se uită, evident, mecanic la alegeri, dar nu se uită calitativ. Întrebarea care se pune este cât de departe putem să mergem cu Europa? Există o anumită neputinţă pe care Europa o demonstrează din punct de vedere strategic?', a spus senatorul PSD.

Geoană a precizat că îi 'este frică pentru proiectul European' şi că nu vrea ca România să intre în Europa 'la spartul târgului', aşa cum am intrat în Imperiul Roman când a început declinul acestuia.

'Vocea noastră este în continuare mult prea timidă, vocea noastră este în continuarea mult prea puţin educată, vocea celor care nu sunt în zona euro astăzi nu se aude aproape deloc, cu excepţia Varşoviei, care când şi când mai răbufneşte cu câte un puseu de mândrie naţională, dar cu prea puţină dorinţă de a avea o voce comună şi nu în contradicţie cu cei din zona euro. Generaţia mea a greşit crezând că totul se va rezolva prin simpla noastră integrare şi că prin mimetism şi prin absorbţie România va recupera decalajele istorice. Nu se poate fără un proiect în care să existe specificul nostru, sub-modelul nostru de democraţie şi de capitalism. Această atitudine cuminţică şi lipsită de curaj intelectual trebuie să înceteze', a subliniat Geoană.

Tag-uri: Mircea Geoană
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ