Geoană: România a demonstrat că e un actor important în NATO

| 18 feb, 2014

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, este aşteptat la Bucureşti în luna mai, în ultima parte a mandatului său, unul în care România a demonstrat că este un actor important în Alianţa Nord-Atlantică, a declarat marţi, la Bruxelles, senatorul Mircea Geoană, numit recent Înalt Reprezentant al prim-ministrului român pentru promovarea proiectelor economice, strategice şi de diplomaţie publică.

Mircea Geoană a luat parte la Adunarea Parlamentară a NATO (AP NATO), la care au participat secretarul general al NATO şi Consiliul Nord-Atlantic, 'într-un moment în care ne apropiem de cei zece ani de când ultimul val de extindere s-a produs, inclusiv cu România, într-un moment în care Alianţa se redefineşte şi într-un moment în care relaţia transatlantică este mai importantă decât oricând', a afirmat el în cadrul unui briefing de presă, citat de Agerpres.

"Am prezentat în întâlnirea cu Consiliul Nord-Atlantic câteva gânduri dinspre regiunea noastră, în speranţa că summitul din Ţara Galilor din septembrie va aduce acea energie care să conducă la o renaştere a relaţiei transatlantice şi o confirmare a rolului tot mai important al României în cadrul comunităţii transatlantice", a spus Mircea Geoană.

El a precizat că a făcut o pledoarie 'extrem de puternică' pentru R. Moldova, în contextul crizei din Ucraina şi al masivei ofensive a Federaţiei Ruse în regiune.

"De foarte multe ori, prinşi de tragedia ucraineană şi de criza uriaşă din Ucraina, există o tentaţie să uităm de ţările mai mici - R. Moldova sau Georgia - care se află sub o presiune cel puţin la fel de importantă şi care dincolo de mesajele de solidaritate şi de sprijin politic din partea UE, a Statelor Unite, a ţărilor vecine şi în primul rând a României în mod natural, au nevoie de mult mai mult sprijin economic. Au nevoie de mult mai multe oportunităţi de creare de locuri de muncă, de irigare a economiei R.Moldova cu capital, finanţare, şi proiecte care să le permită într-adevăr să reziste unei presiuni care se va intensifica", a mai spus senatorul PSD.

Potrivit acestuia, presiunile asupra R. Moldova vor creşte 'exponenţial' până în august, când este programată semnarea Acordului de asociere (la UE), 'cu riscul de a denatura rezultatul alegerilor viitoare şi cu riscul de a vedea forţele conservatoare şi comuniste revenind la putere la Chişinău, un risc pe care efectiv trebuie să încercăm să-l temperăm cât de mult se poate'.

În contextul participării sale la AP NATO, Geoană a anunţat că îl aşteaptă pe secretarul general al NATO în mai la Bucureşti. 'Este aproape de finalul mandatului domniei sale, un mandat reuşit, un mandat în care România pe parte de Alianţă a demonstrat că este un actor important', a apreciat Mircea Geoană.

El a avut discuţii la AP NATO şi cu delegaţia Congresului SUA, care a participat la reuniune. 'Întâmplător, trei din cei şase congresmeni americani sunt membri ai grupului de prietenie cu România. Am avut încă o dată ocazia să discutăm şi despre relaţia dintre SUA şi România, în condiţiile în care scutul antirachetă va continua, în condiţiile în care scutul antirachetă va deveni un proiect NATO cu ocazia summitului /NATO/ din Marea Britanie şi în condiţiile în care o parte importantă a trupelor şi echipamentelor din Afganistan vor tranzita prin Mihail Kogălniceanu către ţările de provenienţă', a precizat Mircea Geoană.

Răspunzând unei întrebări din partea jurnaliştilor, el a precizat că nu a fost abordată cu acest prilej problema vizelor pentru SUA (pentru cetăţenii români), despre care a discutat însă cu prilejul ultimei vizite efectuate la Washington.

"Sper ca în următoarele luni de zile să avem un răspuns fie la problema legii privind imigraţia în SUA, care e o lege complicată, fie dacă nu să extragem legislaţia privitoare la România şi Polonia din acest pachet complicat şi să încercăm să o rezolvăm pe un canal mai direct, unde evident Bruxellesul joacă un rol important, cunoscute fiind poziţiile pe care Comisia şi Parlamentul European le-au adoptat cu privire la reciprocitatea între SUA şi statele UE din punctul de vedere al liberei circulaţii al cetăţenilor", a mai apreciat Geoană.

Tag-uri: Mircea Geoană, nato
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ